top of page

Kerajaan sambung projek MRT3 mulai pertengahan tahun ini


MRT laluan Putrajaya Fasa 1 di Stesen MRT Kampung Batu. Bahagian Fasa 1 dari Stesen MRT Kwasa Damansara ke Stesen MRT Kampung Batu adalah sepanjang 17.5km. Bahagian itu dijadualkan mula beroperasi pada Ogos. - Foto BERNAMA

DAMANSARA: Kerajaan bersetuju menyambung semula Projek Transit Aliran Massa 3 (MRT3) di Lembah Klang mulai pertengahan tahun ini selepas tertangguh ketika pentadbiran Pakatan Harapan (PH).


Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong, berkata kaedah pelaksanaan MRT3 akan diputuskan berpandukan perincian dikemukakan Mass Rapid Transit Corporation Sdn Bhd (MRT Corp).


"MRT Corp diberi tempoh tiga bulan untuk menyiapkan kajian menyeluruh, membabitkan jajaran dan aspek kewangan supaya pelaksanaannya lebih inovatif bagi kelulusan Jemaah Menteri.


"Kita akan maksimumkan manfaat kepada rakyat dan lebih praktikal dengan mengambil kira impak kos," katanya pada sidang media selepas melawat operasi MRT Laluan Putrajaya di sini, hari ini.


Yang turut hadir, Timbalan Menteri Kewangan I, Datuk Abd Rahim Bakri; Ketua Setiausaha Kementerian Pengangkutan, Datuk Isham Ishak dan Timbalan Setiausaha Pelaburan Kerajaan, Datuk Dr Amiruddin Muhamed.


Projek MRT3 adalah kesinambungan projek infrastruktur mega yang dilaksanakan kerajaan iaitu MRT dan MRT2.


Projek yang menelan kos RM45 bilion sebelum ia dikurangkan sekurang-kurang separuh sebelum ini, dirancang membabitkan jajaran sepanjang 40 kilometer (km).


Ia membabitkan aliran pusingan melalui kawasan seperti Jalan Duta, Setiawangsa, Pandan Indah, Salak Selatan, Bandar Malaysia dan Kerinchi.


Mengenai MRT Laluan Putrajaya Fasa I, Ka Siong berkata, prestasi kemajuan projek sepanjang 17.5km, menghubungkan Kwasa Damansara ke Kampung Batu itu sudah mencapai 97 peratus.


"Jajaran ini merangkumi 12 stesen dengan tempoh perjalanan sehala adalah selama 24 minit dan dijangka beroperasi pada Ogos depan.


"Baki jajaran ini dari Kampung Batu ke Putrajaya Sentral, merangkumi 24 stesen sepanjang 40.2km dengan tempoh perjalanan sehala selama sejam pula sudah mencapai 87 peratus dan dijangka dibuka di bawah Fasa II, pada Januari 2023," katanya.


Sementara itu, Ahli Parlimen Ayer Hitam itu berkata, pihaknya dijadual mengadakan sesi libat urus Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL), Isnin ini.


Sumber: Berita Harian

437 views

Comments


bottom of page