top of page

RM33.22 bilion diluluskan untuk 280 projek Persekutuan di Pulau Pinang pada 2027

1 hour ago
2 min read
Evolusi Bina: Projek pembangunan Pulau Pinang bernilai RM33.22 bilion melibatkan tebatan banjir dan naik taraf jalan raya.
Gambar hiasan | Shahrill Basri

PULAU PINANG


  1. Kelulusan 280 projek pembangunan Persekutuan bernilai RM33.22 bilion
    • Sebanyak 280 projek pembangunan Persekutuan di Pulau Pinang diluluskan di bawah Rancangan Malaysia Ketiga Belas (RMK13), Rolling Plan Kedua (RP2) bagi tahun 2027.

    • Jumlah kos keseluruhan projek ialah RM33.22 bilion, manakala peruntukan pelaksanaan bagi tahun 2027 berjumlah RM2.68 bilion.

    • Kelulusan ini merangkumi projek baru dan projek yang sedang dilaksanakan, menunjukkan kesinambungan pelaburan pembangunan infrastruktur serta kemudahan awam di negeri berkenaan.


  2. Pecahan projek baru dan projek sedang berjalan
    • Daripada keseluruhan 280 projek, sebanyak 44 merupakan projek baru, manakala 236 ialah projek yang sedang berjalan.

    • Kos keseluruhan 44 projek baharu dianggarkan RM578.29 juta, dengan RM63.71 juta diperuntukkan bagi pelaksanaan pada 2027.


  3. Empat projek keutamaan negeri mendapat kelulusan

    Kerajaan Persekutuan meluluskan empat projek keutamaan yang dikemukakan oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang pada Februari 2026.

    • Skim tebatan banjir Sungai Keluang Ubi di Seberang Perai Tengah, bagi menangani risiko banjir dan memperkukuh perlindungan kawasan terjejas.

    • Naik taraf Jalan Bukit Tambun FT149, dari persimpangan Jalan Persekutuan FT001 ke persimpangan Plaza Tol Bukit Tambun Selatan di Simpang Ampat, Seberang Perai Selatan.

    • Skim tebatan banjir Sungai Perai Fasa 2 di Seberang Perai Tengah, bagi meneruskan usaha mengurangkan risiko banjir.

    • Pemetaan dan pembangunan sumber air bawah tanah negeri, untuk meningkatkan pengetahuan tentang potensi sumber air serta menyokong perancangan pengurusan air jangka panjang.


  4. Nilai gabungan empat projek keutamaan ialah RM96.95 juta
    • Keempat-empat projek mempunyai kos keseluruhan RM96.95 juta, dengan RM2.2 juta diperuntukkan bagi tahun 2027.

    • Peruntukan tahunan tersebut merupakan sebahagian daripada kos pelaksanaan projek dan tidak menggambarkan jumlah keseluruhan komitmen kewangan bagi semua tahun.


  5. Pelan bakat STEM Pulau Pinang diluluskan lebih awal
    • Penang STEM Talent Blueprint telah diluluskan di bawah Rolling Plan Pertama (RP1) RMK13 dengan kos RM12.3 juta.

    • Inisiatif ini berkaitan pembangunan bakat dalam bidang sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik.


  6. Penang Technology Financial Centre disasarkan menjana pertumbuhan ekonomi
    • Kerajaan negeri turut meneruskan kerjasama strategik dengan Kerajaan Persekutuan bagi merealisasikan Penang Technology Financial Centre.

    • Pusat yang dirancang sebagai hab kewangan berfokuskan teknologi negara itu dijangka menyumbang RM12.1 bilion kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) dan menyokong lebih 71,000 pekerjaan dalam tempoh 15 tahun.

    • Angka tersebut ialah unjuran yang dinyatakan dalam berita, bukannya hasil ekonomi atau pekerjaan yang telah direalisasikan.

    • Jika direalisasikan, pembangunan hab ini berpotensi meningkatkan permintaan terhadap ruang komersial, kemudahan digital, utiliti dan infrastruktur sokongan.


Comments


EvolusiBina evolusi bina CIDB JKR Tender Projek ccd cpd cep point kontraktor

Let's Collaborate!

Want to get in touch? We'd love to hear from you.

Copyright © 2026 EvolusiBina. All rights reserved.

bottom of page