top of page

JKR mohon RM340.7 juta untuk pemulihan infrastruktur pascabanjir

Laluan FT026 Jalan Kaki Bukit–Wang Kelian di Padang Besar, Perlis dilaporkan runtuh semasa tinjauan pada 5 Disember lalu dan ditutup kepada kenderaan berat berikutan tanah runtuh susulan hujan lebat dan banjir baru-baru ini | BERNAMA
Laluan FT026 Jalan Kaki Bukit–Wang Kelian di Padang Besar, Perlis dilaporkan runtuh semasa tinjauan pada 5 Disember lalu dan ditutup kepada kenderaan berat berikutan tanah runtuh susulan hujan lebat dan banjir baru-baru ini | BERNAMA

KUALA LUMPUR


  1. Peruntukan Kritikal Pascabanjir

    • JKR memerlukan RM340.7 juta bagi melaksanakan 356 kerja pemulihan dan pembaikan infrastruktur kritikal yang rosak akibat banjir baru-baru ini.

    • Tujuan: Memulihkan tahap perkhidmatan, jangka hayat infrastruktur, dan keselamatan pengguna jalan raya.


  2. Pecahan Peruntukan Mengikut Komponen

    1. Pembaikan Jalan (Pavement)

      • RM225.91 juta untuk 177 kerja.

      • Termasuk rawatan permukaan, pemulihan struktur turapan, dan penggantian lapisan terjejas.

    2. Pemulihan Cerun & Hakisan

      • RM54.53 juta untuk 37 kerja.

      • Melibatkan pemasangan sistem penstabilan cerun, rawatan hakisan, pembinaan semula cerun runtuh dan mitigasi risiko tanah runtuh.

    3. Penyelenggaraan Bukan Pavemen

      • RM47.11 juta untuk 95 kerja.

      • Memulihkan aset bukan jalan seperti longkang, pembetung, dan komponen kejuruteraan awam lain yang rosak.

    4. Penyelenggaraan Jambatan

      • RM9.795 juta untuk 22 kerja.

      • Termasuk pengukuhan struktur, pembaikan dek, sendi renggang dan sistem berkaitan.

    5. Sistem Elektrikal

      • RM3.4 juta untuk 25 kerja.

      • Meliputi pembaikan komponen bekalan kuasa, pencahayaan jalan dan sistem perlindungan yang terjejas.


  3. Negeri Terjejas

    • Selangor, Pahang, Terengganu, Kelantan, Perak, Pulau Pinang, Kedah, Perlis, Negeri Sembilan, Melaka dan Johor.


  4. Kepentingan Strategik

    • Memastikan pemulihan menyeluruh infrastruktur negara secara cepat dan teratur.

    • Menjamin keselamatan awam dan kesinambungan perkhidmatan pasca bencana.


ree

Berita Harian | Ercy Gracella Ajos

Comments


EvolusiBina evolusi bina CIDB JKR Tender Projek ccd cpd cep point kontraktor

Let's Collaborate!

Want to get in touch? We'd love to hear from you.

Copyright © 2025 EvolusiBina. All rights reserved.

bottom of page