top of page

IWK perjelas status projek JPP di Papan Perak


IWK perjelas status projek JPP di Papan Perak
Indah Water Konsortium Sdn Bhd (IWK)

IWK perjelas status projek JPP di Papan Perak

SHAH ALAM - Indah Water Konsortium (IWK) Sdn Bhd menjelaskan projek Loji Rawatan Kumbahan Serantau dan rangkaian paip pembetungan yang dilaksanakan oleh Mangkabumi Sdn Bhd di Papan, daerah Kinta, Ipoh Perak dimiliki oleh Jabatan Perkhidmatan Pembetungan (JPP).


IWK dalam satu kenyataan berkata, pihaknya berperanan memproses kelulusan perancangan, reka bentuk dan perakuan bagi pembinaan projek berkenaan.


“Ia termasuk penyelenggaraan dan operasi selepas sistem pembetungan diserahkan kepada kami kelak.


“Selain JPP, Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) dan Jabatan Kerja Raya (JKR) juga adalah pemilik infrastruktur jalan awam yang menjadi pemantau projek berkenaan,” katanya pada Rabu.


Pada Selasa, Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur, Tenaga, Air dan Pengangkutan Awam Perak, Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin, meminta IWK bersama MBI melakukan pemantauan ketat agar projek dilaksanakan dapat disiapkan mengikut jadual tanpa lanjutan tempoh daripada pihak kontraktor.


Jelasnya, kelewatan menyiapkan projek itu bukan sahaja mengakibatkan aliran trafik teruk di kawasan sekitar malah menjadi punca kemalangan jalan raya.


Menurut IWK, pihak mereka akan memaklumkan permasalahan tersebut untuk tindakan lanjut.


“Perkara yang diutarakan Mohamad Nizar kepada pihak JPP dan MBI akan ada tindakan selanjutnya,” ujarnya.


Sumber: Sinar Harian


IWK perjelas status projek JPP di Papan Perak


コメント


bottom of page