top of page

IJM menang kontrak RM1.1 bilion untuk Projek RTS Link


IJM menang kontrak RM1.1 bilion untuk Projek RTS Link
IJM Corp Bhd

IJM menang kontrak RM1.1 bilion untuk Projek RTS Link

KUALA LUMPUR: IJM Corp Bhd, sebuah anak syarikat sepenuhnya milik IJM Construction Sdn Bhd, telah mengamankan kontrak RM1.1 bilion daripada Malaysia Rapid Transit System Sdn Bhd (MRTS).


Dalam satu pengumuman dengan Bursa Malaysia, IJM Corp mengatakan IJM Construction telah menandatangani surat penerimaan yang dikeluarkan oleh Malaysia Rapid Transit System untuk cadangan reka bentuk, pembinaan, dan penyelesaian Pakej 2A Immigration Customs and Quarantine Complex (ICQC) dan Pakej 2B ICQC External Works untuk Projek Rapid Transit System Link Johor Bahru – Singapura (Projek RTS Link).


"Jumlah kontrak keseluruhan untuk Projek RTS Link ini adalah sebanyak RM1.1 bilion dan jumlah sementara sebanyak RM155 juta, yang akan merangkumi cukai jualan dan perkhidmatan semasa," kata IJM.


Ia menambah bahawa Projek RTS Link dijangka siap menjelang 30 Disember 2023.


Kumpulan pembinaan ini mengatakan Projek RTS Link tidak akan mempengaruhi saham modal dan pegangan saham pemegang saham utama IJM.


"Projek RTS Link tidak dijangka akan mempunyai kesan bahan segera ke atas pendapatan setiap saham, aset bersih setiap saham, dan keutangan Kumpulan IJM bagi tahun kewangan yang berakhir pada 31 Mac 2024.


"Namun, kecuali berlaku sebarang keadaan yang tidak dijangka, Projek RTS Link dijangka akan menyumbang kepada pendapatan masa depan Kumpulan IJM," katanya.


Sumber: The Star


IJM menang kontrak RM1.1 bilion untuk Projek RTS Link


Comments


bottom of page