top of page

Bulatan Merdeka dinaik taraf jadi mercu tanda ikonik


Bulatan Merdeka yang usang di pusat bandar Labuan
Air pancut di Bulatan Merdeka akan ditambah baik dengan struktur yang lebih menarik berserta reka bentuk kontemporari dan moden, yang mencerminkan identiti Labuan sebagai 'bandar maritim'. - Gambar fail/BERNAMA

LABUAN: Bulatan Merdeka yang usang di pusat bandar Labuan sedang dinaik taraf menjadi sebuah mercu tanda ikonik sekali gus akan merubah kawasan itu sebagai tempat pelancongan yang mesti dikunjungi.


Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Labuan Rithuan Ismail berkata projek pengubahsuaian itu sebahagian daripada usaha pihaknya untuk memperindah pulau bebas cukai berkenaan.


Beliau berkata projek reka bentuk semula Bulatan Merdeka pertama kali dilaksanakan pada 1970 disusuli pada sekitar 1980-an dan kali terakhir sekitar 1990-an."Kita (Perbadanan Labuan) akan melakukan apa yang terdaya untuk mengindahkan pulau kita... kita memerlukan kerjasama erat daripada masyarakat untuk menyokong projek ini.


"Memandangkan projek ini mengambil masa kira-kira 10 bulan untuk disiapkan, kita berharap pengguna jalan raya berhati-hati apabila melalui kawasan Bulatan Merdeka," katanya kepada Bernama.Rithuan berkata air pancut di Bulatan Merdeka akan ditambah baik dengan struktur yang lebih menarik berserta reka bentuk kontemporari dan moden, yang mencerminkan identiti Labuan sebagai ‘bandar maritim’.


Beliau berkata projek berkenaan berkonsepkan maritim dengan pembinaan karangan yang dikelilingi rumpai laut tiruan dan landskap tersusun.


"Reka bentuk baharu ini melambangkan kedudukan Labuan yang dikelilingi lautan berserta gugusan pulau dan projek itu menampilkan unsur abstrak batu karang sebagai komponen utama projek.


"Seluruh kawasan Bulatan Merdeka akan diterangi untuk menjadikannya tempat yang meriah di tengah-tengah bandar Labuan," katanya.


Menurut Rithuan, projek berkenaan yang bermula pada 6 Feb lepas dijangka siap sepenuhnya pada 31 Dis tahun ini.


Sumber: Astro Awani


3 views
bottom of page