top of page

WBG beri kontrak RM40 juta kepada Widad Builders


WBG beri kontrak RM40 juta kepada Widad Builders Berita Harian www.bharian.com.my
Lakaran projek The Langkasuka.

KUALA LUMPUR: Disasarkan untuk menjadi pencetus perubahan kepada landskap pelancongan dan hartanah Langkawi, projek mega bernilai RM40 bilion The Langkasuka akan memulakan kerja pembinaannya tidak lama lagi.


Susulan itu, Widad Business Group (WBG) melalui anak syarikat milik penuhnya Langkasuka Land Sdn Bhd (Langkasuka Land) telah memberi Surat Anugerah kepada Widad Builders Sdn Bhd (Widad Builders), sebuah syarikat milik penuh. anak syarikat Widad Group Berhad (WGB) bagi pembinaan dan penyiapan kerja tanah dengan nilai kontrak RM40 juta.


Syarikat itu dalam satu kenyataan berkata, kontrak yang dianugerahkan oleh Langkasuka Land kepada Widad Builders telah ditawarkan pada 9 September 2022 dan kemudiannya diterima oleh syarikat itu pada 12 September 2022.


Ini adalah sebahagian daripada Fasa 1, dengan nilai pembangunan kasar RM 4.45 bilion, untuk pelan pembangunan induk The Langkasuka.


Kontrak itu terdiri daripada pelaksanaan dan penyiapan pembersihan tapak dan kerja tanah, tembok penahan, kerja-kerja perlindungan alam sekitar dan sebarang kerja berkaitan yang penting untuk menyiapkan The Langkasuka.


Projek ini akan bermula pada 22 September 2022 dan akan mengambil masa selama 10 bulan dengan jangkaan siap pada 22 Julai 2023.


Pengasas dan Pengerusi Eksekutif Kumpulan Widad Business Group Tan Sri Ikmal Opat Abdullah berkata: "Langkasuka adalah salah satu projek terbesar oleh WBG dan menjadi keutamaan kami dalam mengenal pasti kontraktor yang tepat untuk melaksanakan projek ini.


Anugerah ini juga menandakan langkah pertama kami dalam menjadikan projek sebesar itu menjadi kenyataan."


"Langkasuka adalah projek unik kerana ia adalah yang pertama seumpamanya di Malaysia, serta Asia Tenggara.


"Ia dijangka membentuk semula landskap pelancongan Langkawi untuk menjadi destinasi pilihan untuk pelancong antarabangsa dan tempatan di samping melonjakkan pemandangan hartanahnya ke tahap yang lebih tinggi.


"Selain menikmati faedah industri pelancongan yang akan datang, projek itu juga akan membawa nilai tambah seperti peluang penciptaan pekerjaan dan merancakkan aktiviti ekonomi Langkawi."


Katanya, pembangunan guna bercampur itu akan merentas 2,000 ekar pulau buatan manusia dan akan dibangunkan dalam dua fasa dalam tempoh 15 tahun.


Fasa pertama akan terdiri daripada padang golf bertaraf antarabangsa dan sedia kejohanan di tepi laut, vila yang subur dan rumah peranginan dengan unsur seni bina Melayu yang diberikan dengan pemandangan panorama padang golf dan matahari terbenam Langkawi yang indah.


Dari segi runcit, juga akan terdapat pusat membeli-belah dengan nama Designers' Brand Mall, bazar membeli-belah dikenali sebagai The Langkasuka Village, hotel lima bintang dengan pemandangan laut menghadap Laut Andaman serta kondominium mewah dengan pemandangan hadapan laut.


Sumber: Berita Harian


38 views

Commenti


bottom of page