top of page

Van sekolah terbalik akibat lubang jalan

Sebuah van sekolah membawa 16 pelajar terbalik selepas melanggar lubang yang tidak ditutup di Jalan Abdul Samad, Johor Bahru
Sebuah van sekolah membawa 16 pelajar terbalik selepas melanggar lubang yang tidak ditutup di Jalan Abdul Samad, Johor Bahru

JOHOR BAHRU, JOHOR


1. Insiden Kemalangan Serius Disebabkan Infrastruktur Jalan Rosak

  • Sebuah van sekolah membawa 16 pelajar terbalik selepas melanggar lubang tidak ditutup di Jalan Abdul Samad, Johor Bahru.

  • Kejadian berlaku pada jam 7.30 pagi dan menyebabkan beberapa pelajar cedera termasuk patah tangan dan jari.

  • Lubang jalan yang tidak diperbaiki menimbulkan risiko keselamatan pengguna jalan raya, terutama kenderaan pengangkutan awam seperti van sekolah.


2. Mangsa Melibatkan Dua Sekolah dan Pelbagai Umur

  • 10 pelajar dari SMK Mohd Khaled dan 6 murid dari SJKT Jalan Yahya Awal terlibat.

  • Ini menunjukkan keperluan menyeluruh untuk audit keselamatan laluan yang digunakan oleh pelajar sekolah.


3. Tindak Balas Pantas Pihak Berkuasa Negeri

  • Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan dan Penerangan Negeri, Aznan Tamin, segera melawat mangsa di Hospital Sultanah Aminah (HSA).

  • Komitmen diberikan bahawa semua mangsa akan menerima rawatan dan pemantauan kesihatan terbaik.


4. Siasatan dan Tindakan Lanjutan

  • Polis Daerah Johor Bahru Selatan mengesahkan laporan diterima dan satu kenyataan rasmi akan dikeluarkan.

  • Siasatan sedang dijalankan untuk mengenal pasti punca dan pihak yang bertanggungjawab terhadap kerosakan jalan.


5. Isu Penyelenggaraan Jalan

  • Insiden ini menyerlahkan keperluan mendesak terhadap penyelenggaraan jalan raya secara berkala dan pemantauan ketat oleh kontraktor serta pihak berkuasa tempatan.

  • Menyeru kepada reformasi prosedur audit jalan raya berisiko tinggi dan laluan kritikal seperti yang digunakan oleh pengangkutan awam dan pelajar.


ree

Malaysia Gazette / Zulhisham Isahak

Comments


EvolusiBina evolusi bina CIDB JKR Tender Projek ccd cpd cep point kontraktor

Let's Collaborate!

Want to get in touch? We'd love to hear from you.

Copyright © 2025 EvolusiBina. All rights reserved.

bottom of page