top of page

Tiga agenda pastikan Melayu, Bumiputera tidak ketinggalan - Osman Sapian


Gambar hiasan

KUALA LUMPUR: Dalam usaha menggapai semula gelaran ‘Harimau Asia’, golongan Melayu dan Bumiputera tidak boleh leka dengan segala hak dan keistimewaan yang sedikit sebanyak menyumbang kepada punca ketinggalan.


Menteri Besar Johor, Datuk Osman Sapian berkata Kerajaan perlu menyusun langkah dan memberikan tumpuan untuk mengatasi tekanan ekonomi terutamanya bagi membantu golongan B40.


Justeru, Osman menggariskan tiga agenda yang perlu dilaksanakan bagi memastikan Melayu dan Bumiputera tidak lagi ketinggalan terutama dalam sektor ekonomi.


“Pertama, diperingkat Kerajaan perlulah memperkasa agenda Bumiputera melalui Majlis Tindakan Ekonomi yang merentasi semua Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC), kementerian dan pemegang taruh untuk melihat semula manfaat yang boleh diberikan kepada mereka yang benar-benar memerlukan khususnya Bumiputera.


“Agenda Bumiputera baharu mestilah menekankan kepentingan sesetengah kelompok masyarakat khususnya golongan B40 dan bukannya hanya mencipta gedung- gedung elit ekonomi semata-mata. Agenda menghapuskan kemiskinan dan ketidakadilan adalah agenda bersama yang perlu diperjuangkan oleh semua pihak,” katanya.


Beliau berkata demikian dalam ucapan Dasar Bumiputera pada Konvensyen Kebangkitan Harimau Asia di Universiti Teknologi MARA di sini, pada Isnin.


Beliau yang juga Pengerusi Bersatu Johor turut mencadangkan supaya peranan GLC ditingkatkan dalam memberi peluang kepada syarikat-syarikat Bumiputera yang baharu.


“Saya melihat generasi muda terdiri daripada graduan yang berkualiti. Cuma peluang untuk mereka mengutip dan mengumpul pengalaman adalah terhad. Jadi, disinilah peluang GLC untuk membantu anak-anak muda ini menceburi bidang keusahawanan dan perniagaan.


“Peranan ini boleh dilaksanakan dengan mewujudkan kuota tertentu kepada syarikat bumiputera muda dengan menyediakan peluang dan pendedahan dalam usaha mempersiapkan mereka untuk bersaing dengan syarikat-syarikat gergasi yang lain,” ujarnya.


Selain itu, beliau turut mencadangkan di peringkat Bank Negara Malaysia (BNM) untuk mewujudkan skim dana harta dengan memberikan geran kepada syarikat Bumiputera bagi memulakan perniagaan.


“Ini seperti program Kursus Khas Kontraktor Binaan Bumiputera yang pernah diwujudkan pada tahun 1992 oleh perdana menteri bagi memastikan projek yang diagihkan dapat disiapkan dengan baik selaras dengan taraf wibawa yang disandang.


“Program ini bagi memperkukuhkan keupayaan Bumiputera dalam mengurus syarikat, menerapkan etika niaga yang baik serta memupuk sikap positif disamping menyemai semangat dedikasi, ketekunan dan komitmen kepada budaya kerja yang berkualiti di kalangan kontraktor Bumiputera,” katanya.


Justeru, beliau melihat inisiatif tersebut secara tidak langsung mempersiapkan Bumiputera dalam mendepani arus revolusi industri 4.0.


Sumber: Astro Awani


26 views

Comments


bottom of page