top of page

Sektor pembinaan dan projek MRT3 dorong ekonomi Malaysia kekal stabil

Gambar hiasan / Izzrafiq Alias
Gambar hiasan / Izzrafiq Alias

KUALA LUMPUR


1. Ekonomi Malaysia Diunjur Stabil dengan Pertumbuhan Disokong Pembinaan dan Perkhidmatan

  • Kenanga Investment Bank mengunjurkan pertumbuhan KDNK 2025 pada 4.3%, disokong sektor pembinaan dan perkhidmatan walaupun tekanan tarif dan kelembapan komoditi berterusan.

  • Kelulusan projek mega MRT3 dikenal pasti sebagai pemacu utama momentum pembinaan.

  • Sektor pembinaan dijangka menyumbang kepada pengembangan ekonomi domestik secara langsung, terutamanya dalam separuh kedua 2025.


2. Risiko Eksternal: Tarif dan Perdagangan Global

  • Dasar tarif Amerika Syarikat (AS) di bawah pentadbiran Trump memberi kesan ketara terhadap eksport Malaysia, terutamanya dalam komoditi dan pembuatan.

  • Malaysia mencatat pertumbuhan eksport hanya 3.4% pada suku kedua 2025, menurun daripada 4.3% sebelumnya.

  • Kadar tarif Malaysia lebih tinggi berbanding Vietnam (20%) dan Indonesia (19%), menjadikan produk Malaysia kurang kompetitif di pasaran global.


3. Potensi Sokongan Domestik kepada Ekonomi dan Pembinaan

  • CGS International menjangkakan pertumbuhan 4.2% dipacu oleh perbelanjaan domestik, pelaburan swasta, pelancongan dan kenaikan gaji.

  • Peningkatan pelaburan sektor pembinaan, terutamanya projek infrastruktur awam, dijangka terus menyumbang kepada penjanaan pekerjaan dan aktiviti hiliran.

  • Langkah dasar seperti pengurangan kadar faedah dan reformasi pasaran tenaga kerja memberi kesan positif jangka pendek.


4. Faktor Penyekat: Rasionalisasi Subsidi dan Peluasan Cukai

  • Rasionalisasi subsidi dan peluasan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) dijangka menyederhanakan perbelanjaan pengguna menjelang akhir 2025.

  • Implikasi terhadap sektor pembinaan termasuk penangguhan pelaburan domestik kecil dan projek-projek perumahan berskala rendah.

  • Diperlukan pendekatan berhemah oleh pihak kontraktor dan pemaju dalam merancang projek dan kos pelaksanaan pada separuh kedua 2025.


ree

Astro Awani / BERNAMA

Comments


EvolusiBina evolusi bina CIDB JKR Tender Projek ccd cpd cep point kontraktor

Let's Collaborate!

Want to get in touch? We'd love to hear from you.

Copyright © 2025 EvolusiBina. All rights reserved.

bottom of page