Rancangan Struktur Terengganu 2050 ambil kira dasar Pitas 2030


Gambar hiasan

KUALA TERENGGANU 12 Mei - Pelaksanaan Rancangan Struktur Negeri Terengganu 2050 yang sedang dirangka ketika ini akan mengambil kira dasar Pelan Induk Terengganu Sejahtera (Pitas 2030).


Menteri Besar, Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar berkata, model polisi dan pentadbiran jangka panjang bagi menjadikan Terengganu Maju, Berkat dan Sejahtera menjelang 2030 itu akan diperincikan bagi membolehkan peranannya dihormonikan dengan Rancangan Struktur berkenaan.


Di samping itu, katanya, kerajaan negeri turut mengambil kira maklum balas dan perancangan pihak berkepentingan termasuk Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER) dan Malaysia Rail Link Sdn. Bhd. (MRL) menerusi projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) selain pandangan rakyat.

“Pandangan itu akan diperincikan, diperhalusi dan diambil kira dalam menyediakan Rancangan Struktur sebenar.


“Yang penting adalah kita mendapat pandangan daripada rakyat dan dalam masa sama maklum balas serta perancangan daripada pihak lain seperti ECER dan MRL termasuk dasar serta falsafah kerajaan negeri melalui Pitas 2030 yang akan turut diambil kira dalam memastikan rancangan ini bertepatan dengan apa yang diperlukan kerajaan negeri,” katanya.


Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas merasmikan program Publisiti & Penyertaan Awam dan Laporan Pemeriksaan Draf Rancangan Struktur Negeri Terengganu 2050 (Kajian Semula) di Dewan Besar, Wisma Darul Iman di sini hari ini.


Yang hadir sama, Ketua Pengarah PLANMalaysia (Jabatan Perancangan Bandar dan Desa), Datuk TPr. Rokibah Abdul Latif; Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Yahaya Ali; Setiausaha Kerajaan negeri, Datuk A. Rahman Yahya; Penasihat Undang-Undang negeri, Datuk Azhar Abdul Hamid; Pegawai Kewangan negeri, Mohd. Zahari Md. Azahar dan Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan Kesihatan dan Alam Sekitar negeri, Dr. Alias Razak.


Menurut Ahmad Samsuri, semua pihak yang berkepentingan diberi peluang untuk meneliti, menyemak dan mengemukakan maklum balas terhadap Draf Rancangan Struktur itu dalam tempoh empat minggu bermula awal bulan ini hingga 2 Jun depan.


Katanya, semakan boleh dibuat di 10 lokasi iaitu di pejabat PLANMalaysia (Tingkat 4, Wisma Negeri), lobi utama semua tujuh pihak berkuasa tempatan (PBT), lobi Wisma Darul Iman dan lobi utama Pusat Transformasi Bandar (UTC).


Sementara itu, Rokibah berkata, Rancangan Struktur Negeri Terengganu 2050 dijangka dapat disiapkan pada Oktober depan dan akan sekali lagi dibawa untuk dibentangkan kepada orang awam untuk pandangan dan bantahan.

“Draf ini antara lain mencadangkan konsep dan strategi pembangunan untuk mengukuhkan wilayah di Terengganu. Kita mengetengahkan Kuala Terengganu sebagai zon promosi pembangunan dan menerusi konsep simbiotik wilayah fungsional ia akan turut membangunkan bersama wilayah Utara membabitkan Setiu dan Besut di samping Barat (Hulu Terengganu) dan Selatan (Kemaman dan Dungun).


“Kita juga mengenal pasti kawasan yang sesuai atau tidak sesuai untuk dibangunkan dan apakah strategi untuk mengatasi isu termasuk banjir dan lain-lain di samping mengambil kira manfaat projek ECRL yang akan diteruskan bagi membolehkan kita menjana pembangunan di Terengganu,” katanya.


Sumber: Utusan Malaysia


#evolusibina #ECRL

26 views0 comments

How can we help you?

Take a moment to tell us about your services, products or marketing interest — we’re here to help.

Copyright © 2021 EvolusiBina. All rights reserved.