top of page

Projek ECRL Terengganu capai kemajuan lebih 50 peratus


Kerja-kerja pembinaan Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) di Terengganu telah mencapai tahap kemajuan 55.21 peratus
Kelihatan rasuk jejambat (beam launching) Projek ECRL dipasang di jambatan di Kampung Mak Lipah, Bachok, Kelantan, ketika tinjauan 28 Mac 2023. --fotoBERNAMA

Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) di Terengganu

KUALA TERENGGANU: Kerja-kerja pembinaan Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) di Terengganu telah mencapai tahap kemajuan 55.21 peratus, kata Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Rail Link Sdn Bhd (MRL) Datuk Seri Darwis Abdul Razak.


Darwis berkata setakat ini kerja-kerja pembinaan jajaran sepanjang 275 kilometer (km) di negeri itu menepati jadual yang ditetapkan dan dijangka siap sepenuhnya pada Disember 2026.


Beliau berkata ia merangkumi pembinaan enam stesen iaitu Jerteh, Bandar Permaisuri, Kuala Terengganu dan Kemasik yang berfungsi sebagai stesen penumpang manakala Dungun dan Chukai bagi tujuan penumpang serta kargo."Kerja-kerja pembinaan untuk keseluruhan jajaran ECRL sepanjang 665km dari Kota Bharu, Kelantan ke Pelabuhan Klang, Selangor pula berada pada tahap kemajuan 40.81 peratus.


"Laluan sepanjang 275km di Terengganu adalah yang terpanjang berbanding tiga negeri lain iaitu Kelantan, Pahang dan Selangor," katanya ketika berucap pada majlis Iftar Bersama ECRL di sini, malam tadi.


Turut hadir Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur, Kemudahan Awam, Utiliti dan Teknologi Hijau negeri, Dr Mamad Puteh.


Darwis berkata apabila projek berkenaan siap kelak, perjalanan dari Gombak ke Kuala Terengganu dijangka hanya mengambil masa dua jam setengah berbanding lima hingga enam jam dengan menaiki kereta.


Sementara itu pada majlis iftar malam tadi, seramai 20 anak yatim dari Asrama Puteri Pra Tahfiz Pertubuhan Kebajikan Anak-Anak Yatim Terengganu (Perkaya) diraikan pihak ECRL.


Selain sumbangan duit raya kepada anak yatim, ECRL turut menyampaikan cek sumbangan RM3,000 kepada wakil Asrama Puteri Pra Tahfiz Perkaya Kuala Terengganu.

-- BERNAMA


Sumber: Astro Awani


11 views

Comentários


bottom of page