top of page

Pendapatan UEM Edgenta naik kepada RM631.8 juta


UEM Edgenta Berhad (UEM Edgenta)
UEM Edgenta Berhad (UEM Edgenta)

PETALING JAYA – UEM Edgenta Berhad (UEM Edgenta) mencatat pertumbuhan pendapatan sebanyak 17.2 peratus kepada RM631.8 juta bagi tempoh berakhir 31 Mac 2023 (Q1 2023) berbanding RM539.2 juta dalam suku yang sama pada tahun sebelumnya (S1 TK2022).


Syarikat juga mencatatkan pertumbuhan keuntungan selepas cukai dan kepentingan bukan kawalan (PATANCI) sebanyak 15.9 peratus dengan jumlah RM10.9 juta dalam suku pertama TK2023, meningkat daripada RM9.4 juta dalam suku pertama TK 2022.


UEM Edgenta memperoleh tempahan buku yang sihat dalam suku ini dengan kontrak baharu bernilai RM651 juta yang berjaya mewakili 50 peratus daripada jumlah kemenangan kontrak keseluruhan yang dicapai dalam TK2022.


Pasaran antarabangsa telah menyumbang sebanyak 50 peratus daripada kontrak baharu menunjukkan kejayaan berterusan strategi UEM Edgenta dalam meluaskan kehadirannya di pasaran global.


Mengulas mengenai prestasi kewangan tersebut, Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif UEM Edgenta, Syahrunizam Samsudin berkata, kerjasama berdedikasi telah membawa syarikat kepada permulaan yang kukuh pada tahun 2023.


Melalui keseimbangan kewangan yang baik dengan nisbah gearan kasar yang rendah sebanyak 0.32 kali dan kedudukan tunai yang kukuh, termasuk baki bank sebanyak RM114.9 juta, syarikat bertujuan untuk mengekalkan momentum pertumbuhan ini sambil meneroka peluang perniagaan baharu.


“Dalam usaha kami untuk memperluas penyelesaian teknologi dan jejak perniagaan kami, kami sedang bekerjasama dengan rakan-rakan baharu dalam penyelesaian bandar pintar yang sangat diminati dan perkhidmatan kelestarian, serta meluaskan ke pasaran yang menjanjikan di Timur Tengah,” katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan.


Syahrunizam menjelaskan, segmen sokongan penjagaan kesihatan memainkan peranan penting dalam mendapatkan kontrak komersial dan Pengurusan Kemudahan Bersepadu (IFM) baharu, menyumbang sebanyak 55 peratus kepada jumlah kemenangan kontrak baharu secara keseluruhan dan sebahagian besar dikendalikan oleh pembaharuan kontrak yang kukuh di pasaran Singapura dan Taiwan.


“Dari segi penambahan tempahan buku, kedua-dua pasaran tempatan dan antarabangsa menyumbang kepada kemenangan projek baru, dengan kontrak yang berjaya didapatkan di Singapura dan Taiwan menunjukkan kadar kejayaan pembaharuan sebanyak 96 peratus, terutamanya dalam perkhidmatan sokongan penjagaan kesihatan,” ujarnya.


Sumber: Kosmo!

5 views

Comentarios


bottom of page