top of page

MMC Corp, MRCB antara empat syarikat yang berpotensi menjadi kontraktor aerotrain KLIA


MMC Corp, MRCB antara empat syarikat yang berpotensi menjadi kontraktor aerotrain KLIA
MAHB memberitahu bahawa jemputan tender akan diperluaskan kepada syarikat lain daripada tender sebelum ini, di mana Pestech dan rakan usaha bersama Bombardier telah dilantik.

MMC Corp, MRCB antara empat syarikat yang berpotensi menjadi kontraktor aerotrain KLIA

KUALA LUMPUR: Empat syarikat, termasuk MMC Corp Bhd milik Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary dan Malaysian Resources Corp Bhd (MRCB), mungkin akan bersaing untuk program penggantian aerotrain KLIA, selepas Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) mengumumkan bahawa mereka merancang untuk menjemput peserta-peserta dari tender terdahulu untuk merebut projek tersebut.


MMC Corp Bhd dengan rakan usaha bersama Mitsubishi Heavy Industries Jepun; MRCB dalam kerjasama dengan Leitner-Poma dari Amerika Syarikat; Hartasuma Sdn Bhd dengan rakan usaha bersama syarikat Austria, DoppelmayrSeilbahnen GmbH; dan SMH Rail Sdn Bhd kesemuanya dilaporkan sebagai peserta-peserta tender terdahulu, yang dianugerahkan pada Disember 2021.

Kerjaya Madani Politeknik Shah Alam

MMC Corp terkenal dengan penyertaannya dalam projek Mass Rapid Transit 3 (MRT3) dengan rakan usaha bersama Gamuda Bhd, sementara unit MRCB, Setia Utama LRT3 Sdn Bhd, merupakan kontraktor utama bagi projek Light Rail Transit 3 (LRT3).


Hartasuma, syarikat yang membekal koc penumpang yang dianjurkan tempatan pertama dan LRT di Malaysia kepada Prasarana Malaysia Bhd, kemenangan terkini mereka adalah projek Penang Cable Car bernilai RM250 juta di Bukit Bendera, Pulau Pinang.


Sementara itu, kemenangan terkini SMH Rail, pengeluar dan pemasang kereta api lrt metro pertama negara ini di bawah projek MRT Line-1, adalah projek monorel bernilai US$85 juta di Mumbai, India. Syarikat ini mempunyai kehadiran di Singapura, India, Tanzania, Zambia, Namibia, Botswana, Thailand, dan Kemboja.MMC Corp, MRCB antara empat syarikat yang berpotensi menjadi kontraktor aerotrain KLIA

35 views

Comments


bottom of page