top of page

Minetech sasar sertai projek mega


Minetech sasar sertai projek mega Berita Harian www.bharian.com.my
Pengarah Eksekutif Minetech, Matt Chin, berkata sebagai tambahan kepada sektor pembinaan domestik, bahagian pembuatan firma itu juga meraih sokongan, hasil daripada jualan ke pasaran Asia Tenggara. - Foto ihsan Minetech

KUALA LUMPUR: Minetech Resources Bhd (Minetech), firma kejuruteraan awam dan pengeluar produk bitumen, menyasarkan untuk memperluaskan operasi kejuruteraan awamnya ke sektor awam selaras pengumuman projek infrastruktur awam mega termasuk projek Mass Rapid Transit 3 (MRT3) yang bernilai RM50 bilion.


Minetech berkata, syarikat itu akan memanfaatkan kepakaran dan pengalaman dalam pakej tertentu MRT1 dan MRT2 untuk meneroka peluang di mana bahagian kejuruteraan awam dan pembuatan.


"Sehingga 31 Oktober lalu, nilai kontrak dalam tangan bahagian kejuruteraan awam berjumlah RM26.8 juta dan kami sedang mengemukakan tender untuk kerja-kerja bernilai RM251.5 juta," katanya.


Pengarah Eksekutif Minetech, Matt Chin, berkata sebagai tambahan kepada sektor pembinaan domestik, bahagian pembuatan firma itu juga meraih sokongan, hasil daripada jualan ke pasaran Asia Tenggara.


Katanya, bahagian terbabit juga secara aktif meningkatkan asas pelanggan baru di dalam dan luar negara, terutamanya untuk produk salutan enamel dan bitumen gred ditiup.


"Bagi pasaran domestik, kami perhatikan bahawa terdapat permintaan untuk pengedap dalam infrastruktur air disebabkan oleh paip penuaan sementara terdapat juga keperluan untuk paip baru di pusat penduduk yang baru muncul.


"Bahagian pembuatan juga sedang mengembangkan kapasiti pengeluaran untuk produk enamel salutan kerana kapasiti ganti telah mengecil dengan penggunaan pada 90 peratus daripada 480,000 tan sebulan.


"Bahagian ini juga memperluaskan tangki simpanan bitumen dengan sistem pemanasan untuk memanfaatkan peluang membeli bitumen pada harga rendah secara pukal," katanya.


Chin berkata, Minetech turut memulakan fokus strategik serampang dua mata membabitkan transformasi organisasi, kepelbagaian dan rasionalisasi syarikat termasuk pelupusan perniagaan kuari.


Katanya, bahagian kejuruteraan awam dan pembuatan dilihat saling melengkapi kerana bahagian pembuatan menghasilkan produk bitumen untuk salutan paip, kalis air dan pengedap, terutama bagi struktur konkrit atau kerja-kerja bangunan dan projek pembinaan jalan di bawah bahagian kejuruteraan awam.


"Selain itu, kami telah menceburi perniagaan tenaga boleh diperbaharui, yang diterajui oleh loji tenaga solar terapung 9.99MW AC di Pantai Remis, Perak dan menjangkakan loji ini akan beroperasi pada akhir tahun 2022.


"Loji solar boleh memberikan pendapatan berulang sambil membolehkan Minetech mengambil bahagian dalam ekonomi lestari bagi tempoh jangka panjang. Kami juga adalah pelabur fotovoltaik solar berdaftar dengan Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari Malaysia (SEDA)," katanya.


Sumber: Berita Harian


10 views

Komentarze


bottom of page