top of page

Mesir, UAE akan laksana projek tenaga angin berskala besar


Mesir, UAE akan laksana projek tenaga angin berskala besar
Projek yang bakal menjana 10 gigawatt kuasa elektrik itu akan dilaksanakan oleh konsortium yang diketuai oleh syarikat tenaga boleh baharu UAE, Masdar. - Gambar hiasan

Mesir, UAE akan laksana projek tenaga angin berskala besar

DOHA: Mesir pada Selasa menandatangani perjanjian dengan Emiriah Arab Bersatu (UAE) untuk menjayakan satu daripada projek tenaga angin terbesar di dunia bernilai AS$10 bilion, lapor Sputnik memetik TV Al Arabiya.


Projek yang bakal menjana 10 gigawatt kuasa elektrik itu akan dilaksanakan oleh konsortium yang diketuai oleh syarikat tenaga boleh baharu UAE, Masdar, yang akan turut merangkumi peneraju Mesir dalam bidang itu, Infinity Power dan Hassan Allam Utilities.


Ladang angin terbesar di dunia itu dirancang dibina berhampiran bandar Sohag di tengah Mesir. Penjanaan elektrik dalam projek itu dijangka bermula dalam tempoh empat tahun.


Memorandum persefahaman mengenai projek tenaga angin bersama itu ditandatangani di luar Persidangan Perubahan Iklim PBB COP27 di Sharm el-Sheikh Mesir pada musim gugur lepas.


Projek berkenaan dijangka menjadi sebahagian daripada inisiatif Koridor Hijau Mesir yang dikhususkan untuk projek tenaga boleh baharu.


Ladang angin itu dijangka menjimatkan Mesir kira-kira AS$5 bilion dari segi kos gas asli tahunan dan membantu mewujudkan sehingga 100,000 pekerjaan.


Sumber: Astro Awani


Comments


bottom of page