KP APM kecewa majlis rasmi dibuat di luar bangunan


Ketua Pesuruhjaya Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Datuk Roslan Wahab (dua, kanan) diiringi oleh Timbalan Ketua Pesuruhjaya Operasi APM Norhafifi Ismail (kanan) melihat demo sesi latihan 33 anggota APM yang menyertai ujian pemilihan Pasukan Khas Pertahanan Awam (PASPA) pada majlis perasmian Latihan Kemahiran PASPA di Ibu Pejabat APM Sungai Merab hari ini.
Seramai 33 orang daripada 180 orang pegawai dan anggota APM yang menyertai ujian pemilihan PASPA bermula sejak awal tahun lalu mengikut zon di seluruh negara telah berjaya melepasi tapisan ujian tersebut dengan cemerlang. - Foto BERNAMA

KUALA LUMPUR: Ketua Pesuruhjaya Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM), Datuk Roslan ​​​​Wahab, kecewa apabila ibu pejabat APM baharu di Sungai Merab di Kajang, yang dijadual memulakan operasi hari ini, tidak dapat digunakan kerana infrastruktur bangunan itu tidak siap sepenuhnya.


Mendedahkan perkara itu, beliau berkata hal itu sudah berulang kali dimaklumkan kepada kontraktor binaan agar melengkapkan infrastruktur bangunan berkenaan.


“Hari ini buat pertama kali dalam sejarah APM, pihak saya terpaksa membuat majlis rasmi APM di luar bangunan sedangkan ia boleh dibuat dalam ibu pejabat baharu kami.

“Saya tidak tahu apa hendak cakap pada kontraktor ini, sudah banyak kali mereka berjanji untuk menyerahkan ibu pejabat kami, namun mereka gagal dan memungkiri janji,” katanya kepada pemberita pada majlis perasmian Latihan Kemahiran Pasukan Khas Pertahanan Awam (PASPA) Siri 1/2019 di Ibu Pejabat APM Sungai Merab, hari ini.


Ibu pejabat APM baharu itu dibina bagi menggantikan ibu pejabat lama di Jalan Padang Tembak, Kuala Lumpur yang akan diserahkan secara sepenuhnya kepada Pejabat Pertahanan Daerah Kuala Lumpur setelah beroperasi sejak 1952.


Sementara itu, Roslan mengucapkan tahniah kepada 33 daripada 180 pegawai dan anggota APM yang menyertai ujian pemilihan PASPA bermula sejak awal tahun lalu mengikut zon di seluruh negara, yang berjaya melepasi tapisan ujian tersebut dengan cemerlang.


Kursus latihan kemahiran PASPA dijadual bermula hari ini sehingga 24 Ogos, membabitkan pelbagai latihan kemahiran khas antaranya meliputi latihan kecergasan, modul pengurusan bencana serta modul mencari dan menyelamat. – BERNAMA


Sumber: Berita Harian


#evolusibina #kontraktor

34 views0 comments

How can we help you?

Take a moment to tell us about your services, products or marketing interest — we’re here to help.

Copyright © 2021 EvolusiBina. All rights reserved.