top of page

Kontraktor Kelas G1-G4 kini boleh beroperasi


Gambar hiasan - kontraktor ubah suai rumah juga dibenarkan beroperasi dengan memohon kebenaran

KUALA LUMPUR: Kerajaan kini membenarkan sektor pembinaan membabitkan kontraktor Kelas G1, G2, G3 dan G4, kembali beroperasi sepanjang tempoh Fasa 1 Pelan Pemulihan Negara (PPN) dengan syarat memohon kelulusan menerusi sistem CIMS MITI.


Malah, perkhidmatan dalam rantaian bekalan yang terbabit bagi kerja pembinaan itu turut dibenarkan beroperasi.


Menteri Kanan Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof, berkata pihak industri perlu sentiasa menyemak senarai kawasan yang terbabit dalam Fasa 1 atau 2 PPN menerusi laman rasmi Majlis Keselamatan Negara (MKN).


Katanya, kapasiti pekerja dihadkan pada Fasa 1 PPN, iaitu 60 peratus, manakala Fasa 2 PPN boleh meningkat sehingga 80 peratus, sekiranya majikan sudah memberi vaksinasi kepada semua pekerja dan mematuhi syarat pengangkutan dan tempat tinggal.


"Apa yang perlu dilakukan bagi kontraktor G1 hingga G4 ini ialah pemohon perlu membuat permohonan menerusi Sistem CIMS MITI di https://notification.miti.gov.my sebelum dibenarkan beroperasi.


"Kontraktor juga perlulah berdaftar dengan CIDB dan mengisytiharkan projek di Sistem CIMS CIDB (cims.cidb.gov.my), manakala kontraktor G1 dan G2 yang dilantik oleh pihak berkuasa tempatan (PBT) boleh mendapatkan kebenaran beroperasi daripada PBT yang melantik atau Polis Diraja Malaysia (PDRM).


"Bagaimanapun, surat kelulusan ini tidak terpakai untuk kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD)," katanya di sini, hari ini.


Semalam, kerajaan memutuskan membenarkan semua projek pembinaan yang dibiayai kerajaan untuk beroperasi bermula 26 Julai 2021, selepas mengambil kira tidak sampai 40 peratus bajet pembangunan digunakan.


Fadillah berkata, kerja ubah suai rumah persendirian adalah dibenarkan dalam Fasa 1 dan 2 PPN, malah pengubahsuaian bangunan komersial yang merangkumi pejabat, rumah kedai, stesen minyak dan yang berkaitan turut dibenarkan dalam tempoh Fasa 2 PPN.


Namun, semua syarikat yang terbabit dengan projek yang disebutkan diatas masih perlu memohon kebenaran beroperasi daripada sistem CIMS MITI.


"Bagi kerja kecemasan dan pembaikan yang kritikal seperti kebocoran bumbung atau paip yang pecah, kontraktor hanya perlu mendapatkan surat kebenaran dari balai polis terdekat," katanya.


Sementara itu, Presiden Persatuan Kontraktor Bumiputera, Datuk Azman Yusof, berkata pihaknya merayu semua sektor pembinaan dibuka kembali, tetapi dengan SOP ketat.


Katanya, pihaknya akur dengan keadaan pandemik ketika ini, namun beranggapan keadaan di tempat pembinaan tidak seperti yang terjadi dalam sektor perkilangan hingga tercetusnya kluster.


"Operasi pembinaan dijalankan di kawasan terbuka dan kebanyakan pekerja ialah orang tempatan.


"Malah boleh dikatakan kebanyakan tidak menggunakan terlalu ramai pekerja dan bergantung kepada penggunaan jentera atau mesin.


"Justeru, sektor pembinaan ini boleh dibuka secara berperingkat bagi memastikan projek pembangunan dan sebagainya tidak terhenti dengan begitu lama," katanya.


Sumber: Berita Harian

491 views

Comments


bottom of page