top of page

Kerajaan belum putuskan status projek HSR KL-SingapuraKUALA LUMPUR: Kerajaan belum memutuskan status projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) Kuala Lumpur-Singapura akan disambung semula atau sebaliknya, memandangkan ia masih di peringkat perbincangan awal.


Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi), Datuk Seri Mustapa Mohamad, berkata projek itu yang sebelum ini terbatal apabila perjanjian dua hala mengenai projek HSR dari Kuala Lumpur ke Singapura luput, pada 31 Disember 2020.


Bagaimanapun, katanya, cadangan rundingan semula projek HSR antara Kuala Lumpur dan Singapura dibangkitkan dalam pertemuan antara Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan rakan sejawatnya, Lee Hsien Loong, pada 29 November lalu.


"Dalam maklum balasnya, Perdana Menteri Singapura terbuka untuk menerima cadangan baharu dari Malaysia untuk projek HSR ini.


"Saya ingin menekankan, kemungkinan menghidupkan semula projek HSR Kuala Lumpur-Singapura ini masih dalam perbincangan peringkat awal," katanya pada sesi Pertanyaan Menteri di Dewan Rakyat, hari ini.


Beliau menjawab pertanyaan Lim Guan Eng (Bagan-DAP) sama ada projek HSR Kuala Lumpur-Johor Bahru akan dibatal dan digantikan dengan cadangan pemulihan HSR Kuala Lumpur-Singapura.


Mustapa juga menyangkal persoalan Guan Eng berhubung kos projek HSR Kuala Lumpur-Singapura boleh dikurangkan kepada RM50 bilion, selain menyifatkannya sebagai tidak berbangkit.


Beliau berkata, berdasarkan anggaran Malaysia menerusi model dicadangkan, iaitu HSR 2.0 (Baharu), kos projek adalah jauh lebih rendah dengan kos cadangan HSR 1.0 dan HSR 2.0.


Selain itu, katanya, antara struktur model terkandung dalam cadangan HSR 1.0 dan 2.0 ialah pewujudan syarikat Assetco.


"AssetCo adalah syarikat dimiliki pihak swasta dan dikawal selia bersama Kerajaan Malaysia dan Singapura. Ia berfungsi sebagai pemilik sistem dan aset kereta api yang bertanggungjawab untuk membina, membiayai, menyelenggara sistem dan aset kereta api serta melaksana perolehan dan penyelenggaraan.


"Melalui model HSR 2.0 (Baharu) dikemukakan kepada Singapura, Malaysia mencadangkan supaya AssetCo dimansuhkan. Cadangan ini tidak dipersetujui Singapura, dengan itu, perjanjian dua hala ditandatangani pada 13 Disember 2016 telah terbatal," katanya.


Sementara itu, Mustapa berkata, kerajaan memutuskan supaya kajian daya maju projek HSR Kuala Lumpur-Iskandar Puteri dilaksanakan, apabila HSR Kuala Lumpur-Singapura terbatal.


Katanya, kajian dilaksanakan pada Februari lalu itu sudah selesai dan akan dibentangkan kepada Kabinet dalam masa terdekat bagi menentukan hala tuju cadangan projek berkenaan.


Beliau juga menjelaskan semua rundingan mengenai projek HSR diketuai Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) dan Menteri Hal Ehwal Ekonomi, sejak 2013.


"Bagaimanapun, Jemaah Menteri pada pertengahan 2020, memutuskan supaya saya mengetuai rundingan untuk memuktamadkan projek berkenaan dengan Singapura.


"Ketika ini, kerajaan dalam proses memindahkan syarikat MyHSR Corp Sdn Bhd, syarikat tujuan khas yang bertanggungjawab merundingkan hal teknikal mengenai projek HSR daripada pengawasan Jabatan Perdana Menteri kepada Kementerian Pengangkutan.


"Justeru, semua perbincangan dan rundingan seterusnya mengenai hala tuju projek ini akan dikendalikan Kementerian Pengangkutan," katanya.


Sumber: Berita Harian

12 views
bottom of page