top of page

Harga jualan, sewa rumah dijangka meningkat 2024


Harga jualan, sewa rumah dijangka meningkat 2024
Gambar hiasan: Permintaan terhadap hartanah dijangka bertambah pada 2024

Harga jualan, sewa rumah dijangka meningkat 2024

KUALA LUMPUR: Tahun 2024 boleh menjadi tahun yang baik untuk pasaran hartanah Malaysia berdasarkan sentimen pasaran yang kukuh dalam kalangan ratusan ejen hartanah dan perunding, menurut Indeks dan Survei Hartanah IQI terkini - Suku Keempat Malaysia 2023, yang dikeluarkan hari ini.


Pengasas Bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Juwai IQI, Kashif Ansari, berkata nisbah beli-sewa juga mendedahkan keyakinan kukuh dalam pasaran hartanah, dengan 91.1 peratus mengatakan mereka akan menasihati rakan untuk membeli hartanah pada hari ini, manakala hanya 8.9 peratus mencadangkan untuk menyewa.


Jumlah nisbah berkenaan hampir sama seperti di seluruh negara, tetapi berbeza sedikit di Kuala Lumpur dan Selangor dengan 88.8 peratus untuk membeli berbanding 11.2 peratus untuk menyewa.


"Ejen mungkin mencadangkan pembelian kerana mereka menjangkakan berlakunya peningkatan ketara dalam harga jualan dan sewa pada 2024. Keyakinan ini mungkin berdasarkan arah aliran ekonomi yang dijangkakan, aliran masuk pelaburan, penambahbaikan infrastruktur dan dinamik permintaan dan bekalan.


"Unjuran yang dibuat ialah kenaikan 9.95 peratus dalam harga kediaman dan kenaikan 9.57 peratus dalam sewa bagi tempoh 12 bulan akan datang. Khususnya di Kuala Lumpur dan Selangor, industri menjangkakan harga meningkat sebanyak 9.7 peratus dan sewa sebanyak 9.9 peratus," katanya dalam satu kenyataan.


Beliau berkata, jangkaan meluas bahawa harga dan sewa akan meningkat menandakan potensi peningkatan modal dan pertumbuhan hasil sewa.


"Itu boleh menggalakkan pelabur dan penyewa kembali ke pasaran dan membolehkan pemaju melancarkan projek-projek baharu. Kami menjangkakan untuk melihat lebih banyak permintaan pada 2024, didorong oleh trend demografi Malaysia, pembandaran, pertumbuhan ekonomi dan perubahan dalam kemampuan perumahan," kata Kashif.


Kaji selidik itu berdasarkan kajian penyelidikan yang dijalankan dari 1 hingga 22 November 2023 dengan panel penyelidikan membabitkan 203 ejen dan perunding hartanah di setiap negeri dan wilayah kecuali Perlis.


Sumber: Berita Harian


Harga jualan, sewa rumah dijangka meningkat 2024

12 views
bottom of page