top of page

Elemen MADANI strategi baharu jaya dasar bina rumah mampu milik


Malaysia MADANI
Gambar hiasan

Malaysia MADANI

Berlandaskan pendekatan Malaysia MADANI, kerajaan dilihat mampu menangani isu perumahan dan seterusnya melandaikan harga rumah di pasaran. Justeru, pendekatan madani perlu diadun dengan strategi tepat dan senjata pelaksanaan ampuh. Senjata ampuh ini adalah menerusi Belanjawan 2023 yang tepat lagi berhemah dan boleh dicapai.


Menerusi keenam-enam ciri MADANI iaitu kemampanan, kesejahteraan, daya cipta, hormat, keyakinan dan ihsan, ia struktur mampu memperkasa sektor perumahan di negara kita.


Sekiranya sektor pembinaan dianggap sebagai sebuah bangunan, tonggak MADANI adalah tiang memperkukuhkannya.


Dalam pembentangan Belanjawan 2023 baru-baru ini, konsep perumahan madani sebenarnya diperkenalkan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, secara tidak disedari.


Sebanyak RM2.1 bilion suntikan peruntukan belanjawan diberi untuk memperkasa perumahan mampu milik. Peruntukan membabitkan 2.2 peratus daripada keseluruhan belanjawan.


Antara ciri-ciri perumahan madani sejahtera dan diberi perhatian dalam Belanjawan 2023 termasuklah pengecualian duti setem, jaminan perumahan bagi pekerja bawahan tidak tetap pendapatan dengan peruntukan sebanyak RM3 bilion, pemberian subsidi pembinaan rumah di luar bandar dan sebagainya.


Ia termasuk meneruskan kempen pemilikan rumah, pengurangan cukai setem hanya RM10 bagi pindah milik rumah secara kekeluargaan.


Begitupun, sudah pasti Belanjawan 2023 tidak mencakupi semua aspek perumahan diidam-idamkan semua lapisan masyarakat. Hakikatnya, rakyat tetap berasakan impak COVID-19 masih berterusan. Ketirisan dan kecurangan ekonomi perlu ditangani dengan bijaksana. Lantaran itu, usaha melindungi sektor perumahan perlu diteruskan.


Kempen Pemilikan Rumah (HOC) tetap perlu diteruskan. Cukai dan levi perlu dikurangkan bagi melandaikan harga bahan binaan semakin meningkat. Seterusnya, insentif bagi pembinaan hijau perlu diteruskan.


Peranan sektor swasta

Di sebelah tangan kanan, usaha bersungguh-sungguh dilakukan kerajaan untuk membentuk perumahan madani, manakala di sebelah tangan kiri pula, swasta usah lupa tanggung jawab mereka.


Antaranya kesedaran dalam kalangan swasta mengenai tanggungjawab sosial korporat (CSR) seperti pemberian, derma, wakaf, endowmen, hibah dan sebagainya boleh meningkatkan keupayaan membeli rumah, seterusnya melandaikan harga bahan binaan, kos prasarana dan harga rumah mampu milik di pasaran.


Baru-baru ini, dalam satu forum mengupas isu membelenggu industri perumahan negara, ada beberapa cadangan dan idea dibangkitkan antaranya menyemak, meminda dan mengharmonikan undang-undang perumahan lapuk supaya bersesuaian dengan enam tonggak Malaysia MADANI.


Jikalau ada Enakmen Perumahan Johor digubal pada 2015 di Johor, mengapa akta Persekutuan tidak digubal untuk menjadi sama atau mirip dengan undang-undang negeri.


Begitu juga dengan harga rumah tinggi menggunung. Mungkin hanya 'langit menjadi batasannya'. Pakar hartanah meramalkan harga rumah dijangka meningkat kira-kira 25 peratus tidak lama lagi. Sudah tentu kenaikan ini tidak menjamin kesejahteraan rakyat.


Kajian kenaikan kos bahan binaan dan kaitannya dengan harga rumah perlu dilakukan. Jalan penyelesaian kepada masalah ini perlu dicari. Pengurangan levi terhadap bahan binaan dan pembinaan kilang simen pihak kerajaan boleh melandaikan harga simen di pasaran.


Selain itu, kajian mengenai pasaran dan keperluan sebenar bahan binaan mampu menjadi asas untuk menstabilkan harga di pasaran. Penggunaan sekam padi dalam industri simen dan teknologi simen fero antara jalan keluar untuk melandaikan harga simen di pasaran.


Bagi meningkatkan tahap pemilikan rumah, aspek keupayaan kewangan pembeli perlu diambil kira. Apabila skim pembiayaan pembiayaan akhir (pembeli) menyukarkan, rumah dibina tidak dapat dijual di pasaran. Maknanya, keupayaan kewangan meluncur tingkat kemampanan pemilikan rumah.


Kini sudah wujud kira-kira RM36 bilion nilai rumah tidak terjual di pasaran. Cukai kekosongan atau cukai hantu bagi rumah tidak laku di pasaran perlu diperkenalkan semula. Justeru, kajian pasaran perlu diwajibkan kepada pemaju sebelum Kebenaran Merancang (KM) untuk kelulusan pembinaan rumah bermula.


Antara faktor utama diambil kira pihak berkuasa tempatan (PBT) dalam meluluskan KM adalah semua masalah berkaitan ketersediaan tanah diselesaikan.


Perkenal wakaf, sukuk

Sementara itu, pembangunan perumahan tidak dapat dijalankan dengan lancar tanpa pembiayaan titian (pemaju) mencukupi. Oleh demikian, kaedah pembiayaan luwes dan tidak membebankan pemaju adalah mustahak. Tanpa punca dan jumlah kewangan mencukupi, projek pembinaan rumah akan terbengkalai.


Maka, pemaju boleh memilih kaedah pembiayaan seperti wakaf dan sukuk sebagai satu alternatif untuk membina rumah pada tahap harga mampu milik.


Begitu juga dengan usaha memperluaskan konsep dan amalan sewa beli dalam kalangan rakyat berpendapatan rendah. Terdapat pelbagai skim sewa beli rumah di pasaran. Malangnya, promosi yang dibuat tidak sehebat mana dan seolah-olah tidak diberi keutamaan seperti sepatutnya.


Kempen pembelian rumah mampu harus terus menawarkan insentif kepada pembeli, termasuklah pengecualian cukai, fi guaman dan sebagainya. Insentif seperti ini perlu diteruskan. Pemaju juga boleh memastikan rukun MADANI dimanfaatkan apabila sistem penyampaian 'bina kemudian jual' dan bukan 'jual kemudian bina'.


Data Raya Hartanah perlu dibentuk dengan data perumahan tepat, terkini dan tekal. Apabila data permintaan dan penawaran diperoleh, analisis dibuat dengan sebaik-baiknya. Berdasarkan data perumahan, pakar perumahan akan membentuk Pelan Reformasi Perumahan Negara.


Pelan ini mesti mengandungi jalan penyelesaian kepada isu perumahan membabitkan unsur tanah dan bangunan serta keperluan setempat bagi pembangunan hartanah kediaman dibina.


Sudah tentu, jalan penyelesaiannya boleh merujuk konsep MADANI dikemukakan kerajaan sebagai panduan semua pihak. Dengan memenuhi semua rukun MADANI diketengahkan, perumahan madani mampu dibentuk dan dicapai.


Penulis adalah Naib Canselor, Universiti Geomatika Malaysia merangkap Presiden Pertubuhan Profesional Tanah Malaysia (PERTAMA)


Sumber: Berita Harian


6 views
bottom of page