top of page

Citaglobal peroleh LOI bangunkan Pelabuhan Bersepadu Sanglang


Projek Pelabuhan Bersepadu Sanglang (Projek Sanglang) di negeri Perlis.
Projek Pelabuhan Bersepadu Sanglang (Projek Sanglang) di negeri Perlis.

Projek Pelabuhan Bersepadu Sanglang (Projek Sanglang) di negeri Perlis.

KUALA LUMPUR: Citaglobal Bhd (dahulunya dikenali sebagai WZ Satu Bhd), melalui anak syarikat milik penuhnya Citaglobal Engineering Services Sdn Bhd telah ditawarkan dan menerima Surat Hasrat (LOI) untuk menjalankan kerja-kerja Kejuruteraan, Perolehan dan Pembinaan (EPC) daripada Mutiara Perlis Sdn Bhd (MPSB) bagi pembangunan Projek Pelabuhan Bersepadu Sanglang (Projek Sanglang) di negeri Perlis.


Syarikat dalam satu kenyataan berkata, pembangunan penuh Projek Sanglang dibahagikan kepada empat fasa, iaitu Fasa 1A, Fasa 1B, Fasa 2 dan Fasa 3. Jumlah kontrak Fasa 1A ialah RM200 juta, manakala jumlah kontrak untuk fasa lain masih belum ditentukan. Citaglobal akan memuktamadkan anugerah berkenaan untuk melaksanakan Fasa 1A projek.


Dengan anugerah ini, buku pesanan sedia ada Citaglobal meningkat kepada RM933.2 juta daripada RM733.2 juta sebelumnya.


Projek Sanglang dibangunkan di bawah Koridor Maritim Perlis, yang bertujuan untuk memudahkan pembangunan Perlis dari segi logistik, pelancongan, akuakultur dan perikanan.


Projek ini akan menyediakan kemudahan jeti untuk kapal dagang, pelayaran dan kapal layar mewah, pancing laut dalam dan minyak dan gas berlabuh; serta menyediakan perkhidmatan penyelenggaraan, pembaikan dan baik pulih untuk kapal dagang.


Dalam Bajet 2023 yang dibentangkan semula baru-baru ini pada 24 Feb 2023, belanjawan tambahan diperuntukkan khususnya untuk menyokong Projek Sanglang bagi mengendalikan kargo petroleum dan kargo pukal.


"Kami bersyukur kerana telah dianugerahkan projek bernilai tinggi ini, yang telah dipaparkan dalam Belanjawan yang dibentangkan semula baru-baru ini oleh Perdana Menteri. Kejayaan kami menyiapkan Fasa 1 projek Bandaraya Getah Kedah boleh menjadi salah satu faktor kami memperoleh kelayakan untuk melaksanakan projek penting ini.


"Tumpuan segera kami adalah untuk melaksanakan Fasa 1A kontrak Projek Sanglang dengan cekap dan sebaik mungkin." kata Pengerusi Eksekutif dan Presiden Citaglobal Tan Sri Dr Mohamad Norza Zakaria.


Ini adalah projek kedua dari negeri Perlis yang dimenangi oleh Citaglobal dalam tempoh kurang enam bulan. Pada 30 Ogos 2022, Citaglobal mengumumkan bahawa ia telah memperoleh kontrak EPC untuk menyediakan kerja reka bentuk, pembinaan dan kelengkapan berhubung Fasa 1 Pelabuhan Darat Perlis ("PIP") dengan jumlah kontrak RM373.5 juta.


Sementara itu, Projek Sanglang dijangka menyumbang secara positif kepada pendapatan disatukan, pendapatan sesaham dan aset bersih Citaglobal.


Citaglobal hanya boleh memastikan tempoh sumbangan selepas kontrak EPC ini dilaksanakan. Namun begitu, Citaglobal tidak meramalkan sebarang risiko luar biasa selain daripada risiko operasi biasa yang berkaitan dengan projek itu.


Dari segi beberapa latar belakang, projek Koridor Maritim Perlis telah diluluskan oleh kerajaan negeri Perlis pada Mei 2017 dan dibangunkan oleh MPSB – usaha sama oleh syarikat tempatan Mutiara Infra Sdn Bhd dan Menteri Besar Incorporated Perlis.


Koridor ini akan terletak di sepanjang pantai Sanglang sehingga Simpang Ampat, Kuala Perlis.

Ia dijangka mewujudkan 5,000 peluang pekerjaan dan dijangka menjadi pemangkin pembangunan di Sanglang, serta Lembah Chuping seperti Kawasan Perindustrian Lembah Chuping (CVIA), PIP dan lain-lain.


Sumber: Berita Harian


6 views
bottom of page