top of page

'Cadangan bina jalan raya berasaskan getah di Kadamaian akan diteliti'


26 Oktober 2O19

KOTA KINABALU - Kerajaan Sabah kini sedang mengumpul maklumat sebelum melaksanakan cadangan projek rintis pembinaan jalan raya menggunakan adunan bitumen getah sejauh dua kilometer di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kadamaian.


Menteri Pembangunan Luar Bandar Sabah, Datuk Ewon Benedick berkata, Jabatan Kerja Raya (JKR) Sabah perlu terlebih dahulu meneliti laporan teknikal dan maklumat terperinci mengenai projek itu yang dilaksanakan di Semenanjung dari Kementerian Kerja Raya (KKR) dan Lembaga Getah Malaysia (LGM) sebelum meneruskan projek itu di negeri ini.


“Cadangan untuk melaksanakan projek rintis ini sudah dipersetujui secara prinsip tetapi pihak JKR Sabah memerlukan maklumat terperinci dari KKR dan LGM,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.


Ewon berkata, baru-baru ini beliau bersama rombongan lain termasuk JKR Sabah, Unit Perancang Ekonomi Negeri Sabah, Lembaga Industri Getah Sabah serta Pejabat Daerah Kota Belud telah mengadakan lawatan ke Kuala Lumpur untuk berbincang lebih lanjut mengenai perkara itu bersama KKR dan LGM, selain mereka turut dibawa melihat lebuh raya berturap menggunakan teknologi itu serta kilang-kilang pembekal.


Menurutnya, pada tahun ini kerajaan Persekutuan menyediakan peruntukan sebanyak RM100 juta untuk membina jalan raya menggunakan teknologi berasaskan getah di seluruh Malaysia dan beliau selaku ahli DUN Kadamaian akan berusaha mendapatkan peruntukan itu bagi membolehkan cadangan projek rintis di kawasannya direalisasikan.


Bagaimanapun, Ewon turut melihat kemungkinan lokasi projek rintis pembinaan jalan raya berasaskan teknologi getah itu akan berubah memandangkan JKR Sabah berpendapat kaedah tersebut lebih sesuai dilaksanakan untuk menurap semula jalan raya sedia ada yang rosak dan bukannya membina jalan raya baharu.


Beliau berharap projek rintis berkenaan dapat diteruskan dalam usaha mewujudkan permintaan kepada bahan mentah asli getah seterusnya meningkatkan harga getah di Sabah. - Bernama


Sumber: Sinar Harian


9 views
bottom of page