top of page

Binasat terus berdaya saing meskipun kontrak projek Amazon ditamatkan, fokus kepada pelaburan hartanah premium & penyusunan semula kewangan bagi memantapkan aset dan potensi pendapatan


/ Binasat
/ Binasat

  1. Penamatan Kontrak Bernilai RM13.2 Juta

    • Kontrak kerja awam bagi pembinaan stesen janakuasa voltan tinggi 132kV berkaitan projek pusat data Amazon KUL071 di Kuala Lumpur telah ditamatkan.

    • Kontrak asal dianugerahkan kepada anak syarikat milik penuh Binasat, Binasat Sdn Bhd, lewat tahun lalu.


  2. Sebab Penamatan oleh Enertra Sdn Bhd

    • Enertra memutuskan untuk melaksanakan projek secara dalaman menggunakan modal, sumber, dan kepakaran sendiri.

    • Penamatan tidak melanggar mana-mana terma dalam surat anugerah.


  3. Kesan Kewangan Kepada Binasat

    • Lembaga pengarah Binasat menjelaskan bahawa penamatan ini tidak memberi kesan material kepada aset bersih dan nisbah hutang syarikat.


  4. Kaitan dengan Strategi Penstrukturan Korporat Binasat

    • Penamatan berlaku dalam konteks Binasat sedang melaksanakan strategi diversifikasi dan pelaburan semula modal:

      • Disember 2024: Binasat membeli 241 unit suite hotel lengkap di Empire City, Damansara Perdana dengan nilai RM73.54 juta.

      • Dalam bulan yang sama, syarikat menjual 51% pegangan dalam Borderless Connection Sdn Bhd kepada Susjaya Sdn Bhd dengan nilai RM5.92 juta tunai.


Comments


EvolusiBina evolusi bina CIDB JKR Tender Projek ccd cpd cep point kontraktor

Let's Collaborate!

Want to get in touch? We'd love to hear from you.

Copyright © 2025 EvolusiBina. All rights reserved.

bottom of page