top of page

Banjir: JPS perlu segera naik taraf benteng pemecah ombak


Banjir: JPS perlu segera naik taraf benteng pemecah ombak Kosmo www.kosmo.com.my
Gambar hiasan: Banjir: JPS perlu segera naik taraf benteng pemecah ombak

KUALA SELANGOR – Projek menaik taraf benteng pemecah ombak di Pantai Sungai Kajang, Tanjong Karang di sini, perlu dipercepatkan bagi menangani fenomena air pasang besar dan musim tengkujuh hujung tahun ini.


Ahli Parlimen Tanjong Karang, Tan Sri Noh Omar berkata, Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) perlu segera melaksanakan kerja penyelenggaraan itu bagi mengelak banjir teruk di seluruh kawasan berkenaan.


Jelas Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi itu, kawasan rendah yang paling berisiko tenggelam antaranya melibatkan Kampung Sungai Kajang.


“Kawasan laluan utama di Pekan Tanjong Karang sebelum ini pernah mencatat sejarah apabila dilanda banjir besar.


“Justeru, kita tidak mahu bah seumpama itu berulang dan projek menaik taraf benteng pemecah ombak perlu dilaksanakan secepat mungkin,” katanya ketika ditemui selepas meninjau Pantai Sungai Kajang itu, hari ini.


Ujar Noh, sejumlah RM10 juta diperuntukkan bagi kerja menaik taraf kawasan pesisir Sungai Kajang, Bagan Sungai Kajang dan Sungai Janggut.


“Saya difahamkan peruntukan itu sudah ada namun masih tiada pelaksanaan kerja dilakukan setakat ini,” katanya.


Tambah beliau, sejumlah RM1 juta turut diperuntukkan Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya bagi memperindah dan menaik taraf kawasan tumpuan pelancongan berkenaan.


“Namun, projek itu masih menunggu proses kebenaran pembangunan daripada Jabatan Perhutanan Negeri Selangor (JPNS) dan berharap jabatan tersebut membuat keputusan segera,” katanya.


Sumber: Kosmo!


6 views
bottom of page