Aidilfitri: Kenderaan barangan dilarang guna jalan raya pada 29, 30 Mac (sebelum Aidilfitri) dan 5, 6 April (selepas Aidilfitri), iaitu pada hari Sabtu & Ahad
- Ridhwanisme
- Mar 11
- 1 min read

Larangan Pemanduan Kenderaan Barangan
Berkuat kuasa pada 29 & 30 Mac (sebelum Aidilfitri) serta 5 & 6 April (selepas Aidilfitri).
Bertujuan mengurangkan kesesakan lalu lintas dan mengelakkan risiko kemalangan akibat peningkatan jumlah kenderaan persendirian di jalan raya.
Kesan terhadap Industri Pembinaan
Gangguan kepada Rantaian Bekalan:
Penghantaran bahan binaan seperti simen, pasir, besi dan peralatan mungkin terjejas, menyebabkan kelewatan dalam jadual projek.
Perancangan Logistik Diperlukan:
Pemaju dan kontraktor perlu merancang penghantaran lebih awal untuk mengelakkan kesan negatif terhadap kemajuan projek.
Kesan kepada Kos Operasi:
Potensi kenaikan kos penyimpanan bahan binaan jika perlu disimpan lebih awal sebelum tempoh larangan.
Penguatkuasaan & Hukuman
Kompaun RM300 bagi kenderaan barangan yang melanggar larangan.
Denda maksimum RM2,000 atau penjara sehingga enam bulan jika sabit kesalahan.
Langkah Pencegahan & Keselamatan Jalan Raya
Operasi Khas Aidilfitri 2025 oleh JPJ bermula 24 Mac hingga 8 April.
Fokus kepada pemantauan pematuhan peraturan lalu lintas, termasuk penggunaan lorong kecemasan, had laju, dan pemanduan berbahaya.
Syarikat pembinaan perlu bersedia dengan strategi pengurusan logistik yang efektif untuk mengurangkan kesan larangan ini terhadap jadual kerja projek. Pemantauan keselamatan jalan raya yang lebih ketat juga menuntut pematuhan peraturan oleh semua pihak yang terlibat dalam industri pengangkutan bahan binaan.
Sumber: SelangorKini
Comments