top of page

30 peratus bangunan dalam negara tiada FC


30 peratus bangunan dalam negara tiada FC Malaysia Gazette www.malaysiagazette.com
Gambar hiasan: 30 peratus bangunan dalam negara tiada FC

BAYAN LEPAS – Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) mengenal pasti kira-kira 30 peratus daripada 8,300 premis di seluruh negara termasuk bangunan kerajaan tiada sijil perakuan bomba (FC).


Ketua Pengarah JBPM, Datuk Seri Mohammad Hamdan Wahid berkata, data itu diperoleh hasil pemeriksaan terhadap 8,300 premis yang diperuntukkan mengikut Akta Perkhidmatan Bomba 1988 (pindaan 2020) (Akta 341).


Jelas beliau, ia berlaku sama ada masih belum diluluskan, dalam proses pematuhan atau gagal memenuhi kehendak kebombaan mengikut Akta 341.


“Antara aspek yang tidak dipatuhi pemilik premis terbabit ialah tiada penyelenggaran tetap, pengubahsuaian yang tidak mengikut peraturan serta gagal memenuhi keperluan teknikal.


“Ada dalam kalangan pemilik premis terbabit sedang dalam proses pendakwaan dan ada yang sudah didakwa namun ia bukan bertujuan untuk menghukum sebaliknya memastikan bangunan berkenaan berada dalam keadaan selamat.


“Kita tidak mahu aspek keselamatan terabai yang boleh meragut nyawa penghuni atau pengunjung premis selain kehilangan nilai aset yang tinggi,” katanya.


Mengulas lanjut Hamdan turut memuji langkah kerajaan dalam meningkatkan sistem keselamatan kebakaran membabitkan 46 hospital awam di seluruh negara.


“Sebanyak 46 hospital dalam negara dikategorikan sebagai bangunan yang ditetapkan (designated building) namun sudah ada gerakan untuk menambah baik dan juga memastikan sistem itu dipatuhi.


“Pihak Kementerian Kesihatan bersama Jabatan Kerja Raya serta agensi teknikal yang lain mengambil langkah untuk upgrade sistem bagi mematuhi keperluan keselamatan kebakaran di hospital awam seluruh negara


“Saya lihat ini satu gerakan yang amat baik kerana kita nak pastikan pengguna, penghuni, pesakit serta pelawat hospital selamat,” ujar beliau.


Dalam pada itu, beliau berkata, 122 daripada 731 bangunan di Pulau Pinang termasuk kilang dan hotel belum memperoleh FC dan negeri berkenaan antara negeri yang aktif melaksanakan program berkaitan pemeriksaan keselamatan bangunan.


Sumber: Malaysia Gazette


25 views
bottom of page