Tren kedua RTS Link dijangka tiba di Depoh Wadi Hana hujung bulan ini
- Ridhwanisme
- Sep 16, 2025
- 2 min read

JOHOR BAHRU, JOHOR
Status Semasa Projek RTS Link Johor Bahru - Singapura
Tren kedua RTS dijangka tiba di Depoh Wadi Hana, Johor Bahru pada hujung September 2025 selepas menjalani ujian di fasiliti CRRC Batu Gajah, Perak.
Tren pertama kini masih berada di Singapura untuk menjalani Ujian Integrasi Sistem Luar Tapak (Offsite Systems Integration Test, OSIT) dan dijangka tiba di depot pada separuh kedua November 2025.
Kemajuan keseluruhan kerja sistem rel kini mencecah hampir 61 peratus setakat Ogos 2025.
Peranan dan Fungsi Depoh Wadi Hana
Depoh Wadi Hana terletak kira-kira 1 kilometer ke utara Stesen RTS Link Bukit Chagar.
Fasiliti ini akan menjadi pusat penyelenggaraan dan operasi utama tren RTS Link, melibatkan pemasangan, ujian, dan pengurusan operasi harian tren.
Peranan depoh penting untuk memastikan kebolehpercayaan, keselamatan dan penyelarasan teknikal tren sebelum operasi penuh.
Skop Projek RTS Link dan Sasaran Operasi
Projek RTS Link merangkumi laluan sepanjang 4 kilometer yang menghubungkan Stesen Bukit Chagar (Johor Bahru) dan Stesen Woodlands North (Singapura).
Melibatkan lapan set tren, dengan tren kedua hingga kelapan kini dalam fasa akhir pembuatan di CRRC Batu Gajah.
Projek dijangka siap Disember 2026 dan mula beroperasi awal 2027, mampu membawa 10,000 penumpang sejam setiap arah (40,000 penumpang sehari).
Cabaran Pelaksanaan & Koordinasi Teknikal
Kerja pemasangan dan ujian sistem berjalan serentak dengan kerja-kerja infrastruktur, menuntut penyelarasan rapi antara pelbagai pihak kontraktor.
Integrasi operasi dan sistem teknikal memerlukan kawalan mutu tinggi kerana melibatkan dua negara dan piawaian keselamatan rentas sempadan.
RTS Operations Pte Ltd ialah usaha sama antara Prasarana RTS Operations Sdn Bhd (Malaysia) dan SMRT RTS Pte Ltd (Singapura).
Berita Harian | BERNAMA





Comments