TNB diminta sensitif aduan pengguna - KM Melaka


Gambar hiasan

MELAKA: Kerajaan negeri menegur Tenaga Nasional Berhad (TNB) kerana gagal memperbaiki komunikasi dengan rakyat, terutama mengenai masalah peningkatan data pengguna elektrik selepas pemasangan meter pintar sejak tahun lalu.


Ketua Menteri, Adly Zahari, berkata keadaan itu menyebabkan pengguna terus dibelenggu dengan masalah berkenaan tanpa mendapat maklum balas yang baik daripada TNB.


“TNB perlu memperbaiki komunikasi dengan rakyat (pengguna) supaya mereka bermaklumat mengenai isu yang dibangkitkan, terutama mengenai peningkatan kadar tenaga secara mendadak sejak akhir-akhir ini,” katanya.

Beliau ditemui selepas mengiringi Raja Muda Selangor, Tengku Amir Shah Sultan Sharafuddin Idris Shah menyampaikan sumbangan raya kepada penghuni Rumah Anak-Anak Yatim Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Al-Haj (RAYSAS), Tanjung Kling, di sini, hari ini.


Yang turut hadir, Timbalan Mufti Selangor, Datuk Dr Anhar Opir; Setiausaha Majlis Agama Islam Melaka, Azman Aziz; Ahli Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Islam Darul Ehsan, Datuk Bakhtiar Hussin dan Pengerusi RAYSAAS, Datuk Wira Yaakub Md Amin.


Adly mengulas rungutan pengguna terutama di laman sosial Facebook dan Whatsapp mengenai peningkatan bil elektrik kediaman secara mendadak sejak beberapa bulan lalu selepas pemasangan meter pintar oleh TNB.


BH pada 2016 melaporkan, Melaka dan Putrajaya menjadi perintis kepada inisiatif meter pintar TNB bermula dua tahun sebelum itu membabitkan 800 rumah (Melaka) dan 200 rumah (Putrajaya).


Pemilihan Melaka sebagai pusat utama pelaksanaan perubahan sistem permeteran adalah selaras peranan kerajaan negeri yang menjadikan pelopor dalam melaksanakan inisiatif mesra alam di negara ini.


Mengulas lanjut, Adly berkata, TNB perlu sensitif dengan setiap aduan pengguna mengenai peningkatan data penggunaan elektrik secara mendadak itu.

Katanya, ia termasuk mengaktifkan semua talian careline’ dan hotline’, melayan setiap aduan yang dikemukakan pengguna serta mengambil serius setiap permasalahan dinyatakan kepada pihak berkenaan.


“Kegagalan TNB untuk menjawab serta menyelesaikan setiap aduan itu akan menyebabkan pengguna terus dibelenggu dengan masalah peningkatan kadar bil bulanan yang tinggi, sekali gus membebankan mereka.


“Semua aduan tidak boleh dipandang sebagai umum, sebaliknya ia perlu diambil perhatian dan tindakan serius kerana ia membabitkan kos sara hidup rakyat, khususnya di luar bandar,” katanya.


Sumber: Berita Harian


#evolusibina #TNB

119 views0 comments

How can we help you?

Take a moment to tell us about your services, products or marketing interest — we’re here to help.

Copyright © 2021 EvolusiBina. All rights reserved.