top of page

Tasik Kenyir jadi tapak mega projek solar dan hidrogen Terengganu

/ TRDI
/ TRDI

HULU TERENGGANU, TERENGGANU


  1. Pelancaran Projek Tenaga Boleh Diperbaharui Mega di Tasik Kenyir

    • Terengganu melancarkan projek berskala besar yang menggabungkan solar terapung, hidroelektrik, dan hab hidrogen hijau di Stesen Janakuasa Sultan Mahmud, Hulu Terengganu.

    • Projek ini menjadikan Tasik Kenyir sebagai lokasi utama tenaga boleh diperbaharui dan pusat inovasi tenaga hijau di Malaysia.


  2. Skala dan Kapasiti Projek

    • Projek Solar Terapung Berskala Besar dengan kapasiti mencecah 2,500 megawatt (MW) – antara terbesar di Asia Tenggara.

    • Melibatkan pembinaan Hab Hidrogen Hijau pertama Terengganu sebagai pemacu utama ekonomi hidrogen negara.


  3. Kerjasama Strategik Antara Entiti Utama

    • Disokong oleh kerjasama antara TNB Genco, PETRONAS, dan Terengganu Inc, serta disahkan menerusi majlis pertukaran dokumen rasmi semasa pelancaran oleh YAB Perdana Menteri.

    • Projek ini melibatkan pelaburan teknologi tinggi, kajian penyelidikan, dan sokongan Kerajaan Persekutuan dan Negeri.


  4. Matlamat Jangka Panjang dan Impak Sosioekonomi

    • Menyokong sasaran negara mencapai net-zero carbon emissions menjelang 2050.

    • Menjana peluang pekerjaan baharu, memperkukuh daya saing ekonomi negeri, dan meletakkan Terengganu sebagai Hab Tenaga Hijau Serantau.


  5. Kejuruteraan Solar

    • Menuntut kepakaran kejuruteraan solar terapung, infrastruktur tenaga boleh diperbaharui, dan pengurusan air empangan.

    • Peluang kepada syarikat pembinaan dan pembekal tempatan untuk terlibat dalam kerja-kerja struktur, kejuruteraan awam, dan sistem elektrik hijau.

ree

TRDI / Husaif Mamat

Comments


EvolusiBina evolusi bina CIDB JKR Tender Projek ccd cpd cep point kontraktor

Let's Collaborate!

Want to get in touch? We'd love to hear from you.

Copyright © 2025 EvolusiBina. All rights reserved.

bottom of page