Skills pasport mudahkan pencari kerja


KUALA LUMPUR - Sebuah portal pekerjaan dilengkapi teknologi kecerdasan buatan (AI) akan diperkenalkan bagi memudahkan para pencari kerja khususnya golongan muda mendapat kerja, kata Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.


Beliau berkata portal dilengkapi ciri AI yang dikenali sebagai Skills Passport itu lebih mudah dan cepat kerana akan terus memadankan kriteria pencari kerja dengan organisasi berkaitan di dalam pasaran industri.


Katanya dengan adanya portal yang mesra dengan ekosistem pekerjaan itu, ia sekaligus akan membantu usaha kerajaan dalam menyelesaikan masalah pengangguran anak muda.


"Industri juga akan menang (situasi menang-menang) kerana mereka tidak perlu lagi mencari anak muda berbakat atau menapis secara manual. Ini kerana skills passport yang akan memberitahu kepada majikan tentang kewibawaan dan kebolehpasaran seseorang individu itu serta boleh diserap ke dalam pasaran industri yang berkaitan," katanya.


Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyaksikan sesi menandatangani Memorandum Persefahaman ( MoU) diantara Smart Trends International dan Malaysian Resources Corporation Berhad (MRCB) di sini, hari ini.


Smart Trends International merupakan sebuah syarikat perundingan yang mengkhusus dalam transformasi perniagaan dan penyelesaian modal insan.


MoU itu ditandatangani oleh Pengarah Urusan MRCB Mohd Imran Tan Sri Mohamed Salim dan Ketua Pengarah Eksekutif Smart Trends International Datuk Dr Emmanuel Benson.


Syed Saddiq berkata kerajaan terus komited menyediakan lebih banyak lagi peluang pekerjaan berkualiti dan berimpak tinggi bagi menangani kadar pengangguran golongan muda Malaysia yang direkod tiga kali ganda lebih tinggi daripada kadar pengangguran nasional iaitu 10.8 peratus pada 2017.


Ditanya mengenai potensi Pakatan Harapan (PH) pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Rantau, Syed Saddiq berkata kerajaan tidak harus mengambil mudah dan berpuas hati dengan prestasi tetapi perlu bekerja jauh lebih keras untuk terus berkhidmat kepada rakyat.


"Sebelum fikirkan peluang, fikir macam mana kita boleh berkhidmat kepada rakyat secara lebih baik. Bila khidmat diberikan lebih baik, Insya Allah peluang lebih cerah," tambahnya.


Mahkamah Pilihan Raya Seremban pada 16 Nov lepas mengisytiharkan kemenangan Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan di DUN Rantau terbatal dan tidak sah, selepas calon Pakatan Harapan yang tidak dibenarkan masuk ke pusat pencalonan, Dr S.Streram, memfailkan petisyen untuk membatalkan keputusan Suruhanjaya Pilihan Raya yang mengisytiharkan Mohamad menang tanpa bertanding. - Bernama


Sumber: Sinar Harian


#evolusibina #TVET #passport

13 views0 comments

How can we help you?

Take a moment to tell us about your services, products or marketing interest — we’re here to help.

Copyright © 2021 EvolusiBina. All rights reserved.