top of page

Selangor rancang ambil alih Jalan Persekutuan di kawasan perindustrian


Selangor rancang ambil alih Jalan Persekutuan di kawasan perindustrian Harian Metro www.hmetro.com.my
Gambar hiasan: Selangor rancang ambil alih Jalan Persekutuan di kawasan perindustrian

Shah Alam: Kerajaan Selangor merancang untuk mengambil alih sebahagian jalan-jalan Persekutuan di kawasan perindustrian yang dikendalikan oleh Jabatan Kerja Raya (JKR) untuk diserahkan kepada pihak berkuasa tempatan (PBT) negeri berkenaan.


Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kerajaan Tempatan, Pengangkutan Awam dan Pembangunan Kampung Baru Selangor Ng Sze Han berkata, PBT mempunyai peruntukan untuk membaiki jalan-jalan yang rosak di kawasan berkenaan.


Bagaimanapun, katanya proses berkenaan mengambil masa untuk menentukan status jalan di kawasan perindustrian negeri itu sebelum diserahkan kepada PBT kerana terdapat jalan-jalan seperti jalan utama yang dikendalikan oleh JKR sepenuhnya.


"PBT dan JKR sedang dalam perbincangan untuk mengambil alih sesetengah jalan di bawah JKR kerana jika jalan terbabit di kawasan perindustrian, saya tidak nampak ada masalah untuk JKR serahkan (kepada PBT).


"Kita harap ia dapat disempurnakan dalam masa yang singkat," katanya ketika menjawab soalan tambahan Datuk Dr Ahmad Yunus Hairi (Pas-Sijangkang) ketika persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor di sini, hari ini.


Dalam perkembangan lain, Ng turut menjawab pertanyaan lisan Syamsul Firdaus Mohamed Supri (PH-Taman Medan) berkenaan langkah kerajaan negeri menangani kewujudan premis-premis di kawasan industri yang terbiar.


Katanya, PBT tetap memantau status premis-premis di kawasan industri terbiar bagi mengelakkan kejadian longgokan sampah haram, kegunaan premis bertentangan dengan aktiviti dibenarkan serta pembayaran cukai taksiran.


"Selain itu, PBT akan mengenal pasti faktor dan cara untuk merangsang aktiviti ekonomi, memberi insentif atau memperkenalkan tarikan baharu yang bersesuaian untuk pertumbuhan pembangunan kawasan berkenaan," katanya.


Katanya, PBT menggalakkan kerjasama antara pemilik tanah atau premis dengan pihak berkepentingan atau pelabur untuk bersama-sama mengusahakan pembangunan di kawasan berkenaan bagi menyelesaikan isu tersebut.


Sumber: Harian Metro


12 views

Comments


bottom of page