RM27.1j jadikan jalan di Ipoh lebih baikIPOH: Penduduk di bandar ini bakal menikmati jalan raya yang lebih baik apabila kerja-kerja menaik taraf semula jalan yang dilakukan Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) melibatkan 24 kawasan siap sepenuhnya pada penghujung November nanti.


Datuk Bandar Ipoh, Datuk Rumaizi Baharin berkata, kerja-kerja tersebut melibatkan laluan sepanjang kira-kira 25.258 kilometer (km) yang dimulakan hari ini oleh pihak kontraktor yang dilantik.


Menurut beliau, pihak konsesi iaitu syarikat Puncak Emas Infra Sdn. Bhd. diberi tanggungjawab melaksanakan kerja-kerja tersebut yang menelan belanja kira-kira RM27.1 juta menerusi peruntukan daripada pihak Sistem Maklumat Rekod Jalan Raya Malaysia (Marris).


“MBI mengambil inisiatif bagi melaksanakan kerja-kerja menaik taraf dan menurap jalan ini ekoran aduan daripada orang ramai berkenaan dengan keadaan jalan di sekitar bandar ini.


“Bagaimanapun, kerja-kerja ini nanti akan menyebabkan gangguan lalu lintas dan pihak MBI memohon orang ramai memberikan kerjasama, bersabar serta mematuhi arahan-arahan semasa kerja-kerja dijalankan,” katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.


Kerja-kerja menaik taraf ini juga melibatkan kawasan di dalam dan luar bandar Ipoh di mana jalan paling panjang adalah Jalan Sultan Iskandar sepanjang 1.81 km manakala laluan paling singkat ialah di Jalan Ng Soon Teik iaitu 207 meter.


Jelas Rumaizi lagi, menerusi peruntukan yang diterima ini kerja-kerja menaik taraf itu termasuklah melibatkan pembaikan beberapa batang longkang.


Katanya, beberapa batang jalan yang terlibat juga akan ditutup semasa kerja-kerja ini dan laluan alternatif akan disediakan bagi memastikan kelancaran lalu lintas.


Sumber: Utusan Malaysia


#evolusibina #Ipoh #Perak

6 views0 comments

How can we help you?

Take a moment to tell us about your services, products or marketing interest — we’re here to help.

Copyright © 2021 EvolusiBina. All rights reserved.