PKS tempatan perlu kuasai digital


Gambar Harian Metro

PERUSAHAAN kecil dan sederhana (PKS) dan perniagaan tempatan digesa untuk mengorak langkah mendahului pelaksanaan transformasi digital bagi memastikan mereka kekal menarik kepada pelabur dan kompetitif di peringkat global, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.


Perdana Menteri berkata, ia selaras dengan perkara yang disebutkan dalam inisiatif Pelan Tindakan Dasar Industri 4.0 atau Industry4WRD, nilai rantaian global dan pengeluaran secara geografi sedang beralih arah ke ASEAN.


"Peralihan paradigma di kalangan PKS terutama membabitkan inovasi dan penyelesaian kreatif adalah kunci penting memacu industri pengeluaran ke hadapan berikutan ia mewakili 98.5 peratus syarikat pengeluaran dan 42 peratus pekerjaan di Malaysia.


"Untuk menubuhkan ekosistem industri 4.0, kedua-dua pemimpin industri dan penyedia tenaga kerja perlu memahami sepenuhnya dan mendepani gangguan teknologi.

"Buat masa ini, mengguna pakai adalah perlu tetapi akan datang menguasai teknologi adalah perkara asas," katanya ketika menyampaikan ucaptama Sidang Kemuncak Melangkaui Paradigma: Mendorong Revolusi Industeri 4.0 di Pusat Dagangan dan Pameran Antarabangsa Malaysia (MITEC), di Kuala Lumpur, hari ini.


Hadir sama, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Darell Leiking dan Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Serba Dinamik Holdings Bhd, Datuk Dr Ir Mohd Abdul Karim Abdullah.


Sidang kemuncak yang julung kali diadakan itu dianjurkan oleh Serba Dinamik bersama-sama Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) dan disokong oleh MDEC, Microsoft dan TM One.


Acara selama dua hari bermula hari ini mempamerkan pelbagai teknologi canggih yang merangkumi idea teras digitalisasi dan pertukaran data yang merentasi Revolusi Perindustrian 4.0 (IR4.0).


Selain di MITEC, sidang kemuncak itu akan turut diadakan di Kuching, Sarawak pada 20 Julai ini dengan perasmian oleh Ketua Menteri Sarawak, Datuk Patinggi Abang Johari Abang Openg.

Dr Mahathir berkata, pihaknya menjangkakan kemajuan teknologi yang tidak pernah berlaku sebelum ini menerusi IR 4.0 dan impaknya kepada tenaga kerja tempatan dan global adalah sesuatu yang tidak boleh diabaikan.


Katanya, menurut laporan Forum Ekonomi Dunia, kepakaran dan pekerjaan yang menerima permintaan paling tinggi di peringkat global dalam semua industri ketika inj tidak wujud 10 tahun lalu, malah lima tahun lalu.


"Tambahan itu, diunjurkan 65 peratus kanak-kanak yang sedang bersekolah rendah hari ini akan bekerja dengan pekerjaan yang masih tidak wujud lagi hari ini.


"Selain itu, 70 peratus daripada tenaga kerja semasa negara adalah yang hanya mempunyai kelayakan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), melatih semula rakyat Malaysia untuk semua peringkat umur adalah penting untuk memastikan kejayaan dalam ekonomi untuk tahun-tahun akan datang," katanya.


Pada majlis itu, Dr Mahathir turut berpeluang mengadakan sesi soal jawab dengan robot sosial Sophia selama 15 minit yang antara lain menyentuh masa depan teknologi kecerdasan buatan (AI) dan sumbangannya untuk Malaysia.


Sumber: Harian Metro


#evolusibina #PKS

2 views0 comments

How can we help you?

Take a moment to tell us about your services, products or marketing interest — we’re here to help.

Copyright © 2021 EvolusiBina. All rights reserved.