Operasi penumpang ECRL bermula Januari 2027, kargo menyusul awal 2028
- 5 days ago
- 2 min read

KUALA LUMPUR
Perkhidmatan penumpang ECRL dijadual bermula Januari 2027
Kerajaan mengesahkan Perkhidmatan Rel Pantai Timur (ECRL) akan memulakan operasi penumpang pada Januari 2027, manakala operasi kargo dijangka bermula pada awal 2028.
Pelaksanaan mengikut fasa ini membolehkan sistem rel diuji sepenuhnya sebelum operasi logistik komersial dimulakan.
ECRL bakal menjadi antara projek infrastruktur pengangkutan terbesar negara yang menghubungkan Pantai Timur dan Pantai Barat Semenanjung Malaysia.
Kemajuan projek kini mencapai 94%
Pembinaan ECRL kini telah mencapai 94% siap, menandakan projek berada di peringkat akhir pembinaan dan pemasangan sistem.
Laluan utama Kota Bharu - Gombak sepanjang 519 km dijadual siap pada tahun 2026 bagi membolehkan persediaan operasi penumpang.
Fokus kini beralih kepada kerja-kerja pengujian sistem, pentauliahan, integrasi operasi dan latihan kakitangan.
ECRL dijangka mengubah landskap ekonomi Pantai Timur
ECRL disifatkan sebagai projek transformasi yang bakal merangsang pertumbuhan ekonomi di Kelantan, Terengganu dan Pahang.
Infrastruktur rel baharu dijangka meningkatkan mobiliti penduduk, mempercepat pergerakan barangan dan menarik pelaburan baharu di koridor pembangunan.
Kawasan berhampiran stesen ECRL berpotensi berkembang sebagai hab komersial, logistik dan pembangunan bercampur.
Mengukuhkan rangkaian logistik ASEAN
ECRL akan memperkukuh rangkaian multimodal ASEAN dengan menghubungkan pengangkutan rel, jalan raya dan pelabuhan.
Sambungan ini dijangka meningkatkan daya tahan rantaian bekalan serantau, khususnya bagi perdagangan antara pelabuhan di China dengan Pelabuhan Kuantan.
Malaysia dijangka memainkan peranan lebih besar sebagai hab logistik dan transit serantau.
Pelabuhan strategik terus diperkasakan
Kejayaan ECRL disokong oleh pembangunan dan pemodenan beberapa pelabuhan utama negara.
Antara projek yang saling melengkapi ialah:
Pemodenan Pelabuhan Klang
Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP)
Kuantan New Deep-Water Terminal Phase 2
Westports Phase 2 Expansion
Carey Island Port Project
Kesemua projek ini menggabungkan teknologi pintar dan hijau bagi meningkatkan kapasiti serta kecekapan operasi.
Peralihan kargo daripada jalan raya ke rel
Kerajaan terus menggalakkan pemindahan pengangkutan kargo daripada lori kepada rel.
Langkah ini dijangka mengurangkan kesesakan jalan raya, menurunkan pelepasan karbon dan meningkatkan kecekapan logistik nasional.
Pelabuhan Darat Segamat yang kembali beroperasi menjadi antara pemangkin kepada strategi tersebut.
Gemas - Johor Bahru Double Tracking menyokong rangkaian rel negara
Pembukaan semula Segamat Inland Port disokong oleh projek Landasan Berkembar Gemas - Johor Bahru serta penambahan lokomotif baharu.
Integrasi ini akan meningkatkan kecekapan penghantaran kargo serta memperkukuh pembangunan ekonomi Johor Utara.
New Straits Times | Inas Farid




Comments