top of page

Mah Sing bangun projek perumahan RM480 juta M Tiara di Johor


Mah Sing bangun projek perumahan RM480 juta M Tiara di Johor
Gambar hiasan: Lokasi projek M Tiara di Mukim Pulai, Johor Bahru

Mah Sing bangun projek perumahan RM480 juta M Tiara di Johor

KUALA LUMPUR: Mah Sing Group Bhd membeli tanah seluas 30.63 hektar (75.7 ekar) di Mukim Pulai, Johor Bahru pada harga RM76.09 juta untuk pembangunan perumahan jenis bertanah dikenali sebagai M Tiara.


Pemaju hartanah itu dalam satu kenyataan hari ini berkata ia akan membina rumah kluster teres dua tingkat dan rumah dua tingkat di atas tanah pegangan bebas utama dengan nilai pembangunan kasar (GDV) RM480 juta pada harga indikatif, harga kediaman itu bermula daripada RM624,800.


Pendaftaran disasarkan pada separuh pertama 2024.


"Ini menandakan perjanjian tanah kedua Mah Sing pada tahun 2023 susulan pembelian 3.23 hektar (lapan ekar) di Puchong, Selangor awal tahun ini untuk projek pembangunan transit persekitaran daerah (TED) M Terra dan M Hana dengan GDV bernilai RM726 juta.


"Kumpulan itu akan terus mencari tanah yang lebih strategik di Lembah Klang, Pulau Pinang dan Johor disokong oleh lembaran imbangan yang baik dengan tunai dan baki bank serta pelaburan dalam dana jangka pendek sebanyak RM706.9 juta seperti yang dilaporkan pada suku pertama Mah Sing (keputusan kewangan suku pertama) 2023," kata kenyataan itu.


Johor ialah wilayah pembangunan kedua terbesar Mah Sing berikutan perbandaran terkenal termasuk Sri Pulai Perdana, Sri Pulai Perdana 2, Austin Perdana, Sierra Perdana dan Meridin East.


Pembangunan lain termasuk pembangunan bercampur Meridin@Medini dan pembangunan industri Mah Sing i-Parc.


Cadangan pembelian tanah itu akan mengukuhkan lagi jejak kumpulan itu di Johor dan mengukuhkan kedudukannya dalam segmen mampu milik selepas membeli tanah seluas 2.80 hektar (6.94 ekar) untuk M Minori di Taman Seri Austin, Johor Bahru pada 2022.


Kumpulan itu berkata, ia akan memanfaatkan rekod prestasinya, jenama yang mantap dan pengetahuan luas mengenai permintaan pasaran untuk mendorong permintaan.


Sumber: Berita Harian


Mah Sing bangun projek perumahan RM480 juta M Tiara di Johor


2 views

Comentarios


bottom of page