top of page

Kontrak baharu beri margin keuntungan lebih baik bagi syarikat pembinaan - Kenanga Research


Kontrak baharu beri margin keuntungan lebih baik bagi syarikat pembinaan
Gambar hiasan (Sumber: Dagang News)

Kontrak baharu beri margin keuntungan lebih baik bagi syarikat pembinaan

KUALA LUMPUR 25 Jun - Margin keuntungan industri pembinaan dijangka lebih baik dengan penganugerahan kontrak-kontrak baharu yang dipastikan mencerminkan kos inflasi.


Tambahan pula, kata Kenanga Research, selepas era pandemik, semakin lazim untuk kontrak-kontrak mempunyai klausa kenaikan harga untuk melindungi margin kontraktor. 


"Oleh itu, kami menjangkakan margin industri akan meningkat lebih lanjut dari sini dengan kontrak-kontrak lama yang mempunyai margin rendah perlahan-lahan berkurang dan kontrak-kontrak baru yang mempunyai margin normal dan lebih tinggi mula memberi sumbangan," katanya dalam nota penyelidikan.


Sementara itu, firma penyelidikan itu menjangkakan sektor pembinaan akan terus kukuh dengan pelancaran pelbagai projek infrastruktur awam yang turut menyaksikan banyak projek jalan raya bakal dibina di Sabah dan Sarawak.


Menurut Kenanga Research, antaranya Fasa 2 Lebuh Raya Pan Borneo Sarawak dan Fasa 1B Lebuhraya Pan Borneo Sabah yang bersedia untuk dimulakan manakala Jalan Persambungan Sabah-Sarawak pula masih dalam pembinaan.


Katanya, Kimlun telah menyatakan minat untuk membida pakej kerja dari Fasa 2 Lebuhraya Pan Borneo Sarawak kerana syarikat itu sudah terlibat dalam Jalan Persambungan Sarawak-Sabah. 


"Kami difahamkan IJM Corporation juga telah menunjukkan minat dalam pasaran ini," katanya.


Sementara itu, firma penyelidikan itu juga percaya kerajaan kini mempunyai lebih banyak ruang fiskal untuk melaksanakan projek pembinaan setelah memulakan rasionalisasi subsidi bahan api dengan pemansuhan subsidi diesel mulai 10 Jun lalu.


"Kami mengekalkan penarafan Overweight pada sektor pembinaan berikutan pelancaran projek infrastruktur awam mega yang diterajui oleh MRT3," katanya.


Selain itu, Kenanga Research menyatakan bahawa sektor ini telah menikmati aliran pekerjaan sektor swasta yang teguh, terutamanya untuk pembinaan pusat data.


Projek terkenal termasuk Gamuda Bhd mendapatkan kerja pusat data bernilai RM1.74 bilion di Elmina Business Park, Selangor, pada Mei 2024, manakala Sunway Construction Group Bhd (SunCon) memperoleh pekerjaan pusat data RM748 juta di Cyberjaya pada Mac 2024 dan data tambahan RM1.5 bilion projek pusat untuk Yellowwood di Johor pada Jun 2024.


“Kami percaya akan ada lebih banyak lagi dengan Microsoft memulakan projek pusat datanya di Johor, setelah komited untuk melabur AS$2.2 bilion untuk infrastruktur pengkomputeran awan dan kecerdasan buatan di Malaysia. 


"Begitu juga, Google telah komited untuk melabur AS$2 bilion dalam membangunkan pusat data dan rantau awan pertamanya di Malaysia,” tambah firma penyelidikan itu.


Mencerminkan prospek sektor yang lebih baik, Kenanga Research menyemak semula penilaian dengan harga ssaran (TP) Gamuda kepada RM7.29 sesaham daripada RM6.70, IJM Corp kepada RM3 daripada RM2.77, dan Sunway Construction kepada RM4.28 daripada RM3.85.


Syarikat bermodal sederhana, seperti Kerjaya Prospek Group Bhd, menyaksikan penilaian mereka masing-masing disemak kepada 16 kali dan 12 kali ke hadapan PER, manakala pemain bermodal kecil seperti WCT Holdings Bhd dan Kimlun Corp Bhd disemak kepada 12 kali daripada 10 kali, masing-masing.


Firma penyelidikan itu meningkatkan harga sasaran Kerjaya Prospek kepada RM2.16 daripada RM1.90 dan Kimlun kepada RM1.76 daripada RM1.47.


Sumber: Dagang News


Kontrak baharu beri margin keuntungan lebih baik bagi syarikat pembinaan - Kenanga Research

Comments


bottom of page