top of page

Kerajaan rangka dasar bina dulu jual kemudian, fokus elak projek terbengkalai

Gambar hiasan | BERNAMA
Gambar hiasan | BERNAMA

KUALA LUMPUR


  1. Dasar ‘Build Then Sell’ (Bina Dulu, Jual Kemudian) dalam RMK13

    • Kerajaan merancang dasar khas bagi menggalakkan pemaju menyiapkan projek terlebih dahulu sebelum dijual.

    • Pendekatan ini dilihat sebagai strategi utama untuk menghapuskan risiko projek perumahan terbengkalai.


  2. Sasaran Projek Terbengkalai Sifar Menjelang 2030

    • Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) menetapkan sasaran agresif untuk mencapai “zero abandoned projects” dalam tempoh lima tahun akan datang.

    • Langkah ini dilihat penting bagi meningkatkan keyakinan pembeli rumah dan stabiliti pasaran hartanah.


  3. Pemulihan Projek Residensi Hektar Gombak (2,400 unit, GDV RM700 juta)

    • Projek bermula pada 2017, terbengkalai sejak 2018, kini diselamatkan dengan suntikan modal RM125 juta.

    • Kerajaan memberi jaminan projek ini akan siap pada 2027, dengan pemantauan ketat oleh KPKT dan JPN.


  4. Cabaran Pemulihan Projek Sakit/Terbengkalai

    • Risiko teknikal: Kerosakan struktur akibat lama ditinggalkan, pereputan bahan binaan, perubahan tanah asas.

    • Risiko kewangan: Kos pemulihan boleh meningkat 2 - 3 kali ganda jika perlu diroboh dan dibina semula.

    • Risiko pasaran: Unit projek lama mungkin sukar diterima jika reka bentuk dan konsep ketinggalan zaman.


  5. Kesan Sosial dan Ekonomi kepada Pembeli

    • Bebanan kewangan akibat bayaran ansuran bulanan tanpa kunci rumah.

    • Impak sosial: Kelewatan perancangan keluarga, beban kos sara hidup berganda, tekanan emosi.


  6. Peranan Pemantauan & Penguatkuasaan

    • Pemaju yang gagal berdepan risiko disenarai hitam atau tindakan kebankrapan.

    • Pemantauan projek mesti disertakan dengan audit aliran tunai suku tahunan, saringan kontraktor, dan kawalan teknikal ketat.


  7. Trend Penyelesaian Projek Terbengkalai

    • Sehingga kini, lebih 1,127 projek terbengkalai berjaya diselamatkan dengan nilai pembangunan RM106.48 bilion.

    • Antara kes lama yang berjaya diselesaikan: Rumah Ladang Estet (27 tahun), Bestari Jaya (20 tahun), PPR Putera Kiansom.


  8. Pelan Jangka Panjang, Rumah Mampu Milik RMK13

    • Sasaran pembinaan 1 juta unit rumah mampu milik antara 2026 - 2035.

    • Dilaksanakan melalui pelbagai program: Residensi MADANI, Perumahan Penjawat Awam, Rumah Bakat MADANI.


ree

Comments


EvolusiBina evolusi bina CIDB JKR Tender Projek ccd cpd cep point kontraktor

Let's Collaborate!

Want to get in touch? We'd love to hear from you.

Copyright © 2025 EvolusiBina. All rights reserved.

bottom of page