top of page

Keputusan EIA projek PSI dijangka muktamad bulan depan


Projek tambakan laut Penang South Islan (PSI) EIA
Gambar hiasan: Mesyuarat teknikal JAS yang berlangsung bulan depan dipercayai akan memuktamadkan satu keputusan mengenai laporan EIA.

Projek tambakan laut Penang South Islan (PSI) EIA

GEORGE TOWN – Keputusan akhir Laporan Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA) projek tambakan laut Penang South Islan (PSI) daripada Jabatan Alam Sekitar (JAS) dijangka dimuktamadkan bulan depan selepas mesyuarat jawatankuasa teknikal.


Ketua Menteri, Chow Kon Yeow berkata, mesyuarat jawatankuasa teknikal itu akan membolehkan JAS meneliti semua ulasan teknikal dan melihat pematuhan dari setiap agensi sebelum membuat keputusan mengenai EIA projek tersebut.


“Mesyuarat teknikal JAS yang berlangsung bulan depan dipercayai akan memuktamadkan satu keputusan mengenai laporan EIA.


”Kita tidak tahu sama ada EIA ini akan diluluskan atau diluluskan dengan syarat yang perlu ditunaikan sebelum, semasa dan selepas pelaksanaan projek PSI,” katanya dalam sidang selepas majlis penyampaian cek bantuan kewangan kerajaan negeri kepada sekolah-sekolah tamil, tadika dan sekolah punjabi di Komtar, di sini hari ini.


Projek PSI atau dahulunya dikenali sebagai projek tambakan laut selatan (PSR) merupakan projek seluas hampir 17 kilometer persegi membabitkan pembangunan tiga pulau buatan berkeluasan 1,700 hektar di perairan Permatang Damar Laut berdekatan Bayan Lepas.


Bagaimanapun, projek PSI itu mendapat bantahan daripada komuniti nelayan dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) alam sekitar di negeri ini kerana didakwa akan merosakkan ekosistem laut di perairan berkenaan.


Sebelum ini, pada 8 September 2021, Lembaga Rayuan Jabatan Alam Sekitar (JAS) memutuskan mengetepikan kelulusan EIA bagi projek tersebut.


Menurut Kon Yeow, proses untuk mendapatkan kelulusan EIA untuk projek PSI daripada JAS mengambil masa yang panjang dan segala penambahbaikkan yang diperlukan telah dilaksanakan.


”Selagi agensi teknikal ada syarat untuk dikenakan, selagi itu kita akan tunaikan syarat tersebut, itu prinsip dan sikap kita. Ini sebenarnya satu proses yang amat menyeluruh, sehingga kita melihatnya sebagai satu model proses EIA yang amat ketat.


“Saya tidak pasti projek lain atau ada negeri yang melalui proses sedemikian, namun proses EIA yang sedang kita lalui ini boleh dijadikan model untuk pihak-pihak lain untuk mendapatkan kelulusan EIA bagi projek mereka,” tambahnya.


Sumber: Kosmo!


8 views
bottom of page