top of page

Harga rumah di Malaysia dijangka meningkat


Harga rumah di Malaysia dijangka meningkat
Harga rumah di Malaysia dijangka meningkat sebanyak tiga hingga tujuh peratus pada 2023.

Harga rumah di Malaysia dijangka meningkat

KUALA LUMPUR - Kumpulan teknologi hartanah global Asia, Juwai IQI mengunjurkan harga rumah kediaman di Malaysia tumbuh sebanyak lima peratus pada 2023.


Pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Kashif Ansari berkata, Juwai IQI menjangkakan indeks harga rumah Malaysia meningkat sebanyak tiga hingga tujuh peratus pada 2023.


"Sasaran pertumbuhan lima peratus itu adalah asas rujukan kami,” katanya dalam satu kenyataan.


Kashif berkata, Indeks Harga Rumah Malaysia meningkat 2.8 peratus pada 2022 yang mana harga rumah teres, rumah bertingkat tinggi dan rumah berkembar dua masing-masing naik sebanyak 3.7 peratus, 3.4 peratus dan 2.9 peratus.


Bagaimanapun, harga rumah berasingan merekodkan penurunan sebanyak 2.9 peratus, katanya.


Walaupun indeks harga rumah di Kuala Lumpur turun sedikit sebanyak 0.2 peratus, Selangor, Johor dan Pulau Pinang meningkat masing-masing sebanyak 3.4 peratus, 2.2 peratus dan 3.2 peratus.


"Kami menjangkakan permintaan terhadap rumah mampu milik kekal kukuh, yang berupaya memacu aktiviti urus niaga dalam julat harga di bawah RM300,000 sehingga suku pertama 2024,” katanya.


Mengulas mengenai prestasi tahun lepas, Kashif berkata, pembeli menyelesaikan 243,190 urus niaga bernilai RM94.28 bilion, meningkat sebanyak 22.3 peratus dari segi kuantiti dan 22.6 peratus dalam nilai tahun ke tahun.


Menurutnya, pasaran terus memberi penekanan kepada kediaman jenis kondominium dan rumah teres dengan unit kondominium/pangsapuri mendominasi pelancaran baharu, menguasai 45.0 peratus daripada jumlah keseluruhan, diikuti rumah teres pada 42.2 peratus.


"Kami percaya pengurangan kediaman yang tidak terjual dan peningkatan pelancaran projek baharu dan urus niaga pada 2022 menunjukkan sentimen dan keadaan semakin bertambah baik,” katanya.


Beliau berkata, meskipun pasaran hartanah kediaman menunjukkan petanda pertumbuhan, terutamanya dalam segmen hartanah kediaman dan komersial, namun pembeli masih berhati-hati dan faktor luaran seperti pandemik yang berlarutan, prestasi ekonomi dan dasar kerajaan boleh mempengaruhi pasaran.


Sumber: Sinar Harian


5 views

Comentarios


bottom of page