EPF belum buat keputusan terhadap tawaran pengambilalihan Sunway ke atas IJM
- 14 minutes ago
- 1 min read

KUALA LUMPUR
Status keputusan pemegang saham utama
Employees Provident Fund (EPF) masih belum membuat keputusan terhadap tawaran pengambilalihan sukarela oleh Sunway Bhd ke atas IJM Corp Bhd.
Keputusan akan dibuat selepas pekeliling nasihat bebas (independent advice circular) dikeluarkan pada atau sebelum 16 Mac.
Butiran tawaran pengambilalihan
Tawaran Sunway menilai IJM pada RM3.15 sesaham atau kira-kira RM11 bilion melalui gabungan tunai dan saham.
Struktur terkini: 32.5 sen tunai + 0.501 saham Sunway bagi setiap satu saham IJM.
Tawaran bersyarat kepada penerimaan sekurang-kurangnya 50% + 1 saham.
Profil aset strategik IJM
Aset konsesi lebuh raya termasuk Sungai Besi Expressway, New Pantai Expressway dan Kajang-Seremban Highway.
Pegangan 28.12% dalam WCE Holdings Bhd serta kepentingan dalam Industrial Concrete Products Bhd berpotensi membuka nilai melalui penyenaraian.
Pandangan pengurusan Sunway
Pengasas Sunway, Jeffrey Cheah, menegaskan tiada pengambilalihan mandatori dan pemegang saham bebas menerima atau menolak tawaran.
Sentimen GLIC dan pemegang saham institusi
Laporan pasaran menunjukkan sebahagian GLIC kurang berminat kerana tawaran bukan sepenuhnya tunai.
Permodalan Nasional Bhd akan menilai berdasarkan pulangan pelaburan, nilai intrinsik IJM dan nilai masa depan saham pertukaran.
Pegangan utama lain termasuk Retirement Fund Inc (KWAP), Urusharta Jamaah Sdn Bhd dan Lembaga Tabung Haji.
Garis masa penting
Pekeliling nasihat bebas: selewat-lewatnya 16 Mac.
Tawaran dibuka sehingga 6 April.
Pergerakan harga saham IJM kekal sensitif kepada keputusan pemegang saham institusi.
Edge Prop | Adam Aziz




Comments