Caj CRESS ditetapkan pada 14 sen untuk pemaju dan 4 sen bagi pengguna hijau

KUALA LUMPUR
Caj akses sistem CRESS ditetapkan pada 14 sen/kWh untuk pemaju
Suruhanjaya Tenaga (ST) menetapkan caj akses sistem atau System Access Charge (SAC) pada kadar tetap 14 sen bagi setiap kilowatt-jam (kWh) untuk pemaju tenaga boleh baharu yang layak di bawah Pakej Percepatan CRESS (CRESS Acceleration Package, CAP).
Kadar tetap ini terpakai selama 10 tahun, tertakluk kepada syarat kelayakan dan ketetapan yang ditetapkan.
Kepastian kadar caj membantu pemaju menganggarkan kos penggunaan rangkaian elektrik dengan lebih tepat sepanjang tempoh berkenaan.
Pengguna elektrik hijau dikenakan caj berasingan sebanyak empat sen/kWh
Pengguna korporat yang mendapatkan bekalan elektrik hijau melalui CRESS akan dikenakan caj berasingan sebanyak empat sen/kWh, berdasarkan penggunaan elektrik dan tarif Penggal Kawal Selia 4 (Regulatory Period 4) yang berkuat kuasa.
Caj pengguna ini berbeza daripada SAC yang dikenakan kepada pemaju serta kos pembangunan projek tenaga boleh baharu.
Pemisahan caj bertujuan menjelaskan tanggungjawab kewangan setiap pihak, di samping meningkatkan ketelusan dalam pengagihan kos dan risiko.
Bagi syarikat yang bercadang mendapatkan bekalan elektrik hijau, caj tersebut perlu dimasukkan dalam penilaian kos tenaga, perancangan perolehan elektrik dan analisis penjimatan jangka panjang.
Syarat kelayakan dan tarikh operasi komersial
Kadar SAC tetap di bawah CAP melibatkan projek yang layak dan mencapai tarikh operasi komersial (Commercial Operation Date, COD) selewat-lewatnya pada 31 Disember 2028.
Projek berkenaan juga perlu memenuhi kriteria kelayakan dan syarat yang ditetapkan serta mempunyai komitmen kontrak minimum selama 10 tahun.
Pemaju perlu menyelaras jadual pembangunan, perolehan peralatan, pembinaan kemudahan solar, sambungan grid dan pengujian sistem agar projek memenuhi tarikh sasaran.
Kelewatan pembinaan atau sambungan grid boleh menjejaskan kelayakan untuk menikmati struktur caj tersebut. Oleh itu, pengurusan jadual projek dan penyelarasan dengan pihak utiliti menjadi semakin penting.
Pakej CAP bertujuan meningkatkan kebolehlaksanaan projek
CAP diumumkan oleh Kementerian Peralihan Tenaga dan Transformasi Air (PETRA) pada 18 September 2026, menurut laporan yang diberikan.
ST bersama Tenaga Nasional Berhad (TNB), Pembeli Tunggal (Single Buyer) dan pengendali sistem grid telah memberikan taklimat kepada pemain industri di Putrajaya pada 13 Oktober 2026.
Taklimat tersebut merangkumi struktur caj baru, asas pengiraan caj, komponen kos, pembahagian tanggungan antara pemaju dengan pengguna serta potensi penjimatan berbanding struktur SAC terdahulu.
Walau bagaimanapun, ST tidak mengumumkan jumlah penjimatan sebenar. Oleh itu, pemain industri tidak seharusnya menganggap kadar baharu ini secara automatik menjamin penurunan kos keseluruhan bagi setiap projek.
Saluran projek CRESS mencecah kira-kira 3GW
Kira-kira 3 gigawatt (GW) projek dilaporkan berada dalam saluran pembangunan (project pipeline) CRESS.
Angka ini menunjukkan minat terhadap perolehan elektrik boleh baharu oleh syarikat korporat dan potensi pertumbuhan pasaran tenaga hijau Malaysia.
Namun, kapasiti dalam saluran projek tidak semestinya bermaksud semua projek telah mendapat kelulusan akhir, memulakan pembinaan atau beroperasi secara komersial.
Penambahbaikan garis panduan dijangka pada November
ST sedang menambah baik rangka kerja CRESS yang meliputi keperluan teknikal dan operasi, pengaturan kontrak, prosedur serta dokumentasi permohonan.
Pindaan tambahan garis panduan yang menggabungkan CAP bersama penambahbaikan teknikal dan prosedur dijangka diterbitkan pada November 2026.
The Edge Malaysia | BERNAMA





Comments