top of page

Bintai Kinden raih projek TNB, RM39 juta


Bintai Kinden raih projek TNB, RM39 juta Berita Harian www.bharian.com.my
Gambar hiasan: Bintai Kinden raih projek TNB, RM39 juta

PETALING JAYA: Bintai Kinden Corporation Bhd (Bintai Kinden), pakar perkhidmatan kejuruteraan mekanikal dan elektrikal (M&E), dengan mengumumkan bahawa anak syarikat milik penuhnya, Kejuruteraan Bintai Kindenko Sdn Bhd (KBK), meraih projek bernilai RM39 juta untuk pemasangan litar berkembar kabel bawah tanah 132kV daripada Tenaga Nasional Berhad (TNB).


Skop kerja projek ini membabitkan pemasangan sistem kabel XLPE 132kV baharu dari Pusat Kewangan PMU ke Pencawang Pusat Data GDS yang terletak di Nusajaya, Johor.


Kabel XLPE baharu terdiri daripada dua litar, dan tiga fasa, dengan satu kabel kuprum 1600mm2 setiap fasa.Menurut kenyataann yang dikeluarkan KBK, pakar dalam perkhidmatan kejuruteraan M&E, mempunyai 319 hari dari permulaan untuk menyiapkan projek.


Pengarah Eksekutif Bintai Kinden, Azri Azerai, berkata, syarikat terus membuat kemajuan dalam mencari lebih banyak projek yang memanfaatkan kepakaran dan pengalamannya dalam perkhidmatan kejuruteraan M&E termasuk reka bentuk, pemasangan dan pentauliahan.


"Anugerah projek terbaru daripada TNB ini mencerminkan peluang yang berpunca daripada momentum pertumbuhan dalam ekonomi," katanya.


Beliau menambah pihaknya juga komited untuk mengembangkan rangkaian kepakaran mereka dan sentiasa mencari untuk mempelbagaikan apabila syarikat berubah menjadi sebuah konglomerat melalui pelaburan dalam perniagaan yang unik dan khusus dengan potensi pertambahan pendapatan yang besar.


Projek TNB yang lalu di mana Bintai Kinden telah terlibat termasuk stesen pensuisan 132kV Kuchai Lama, stesen pensuisan MRT Bukit Serdang 132kV, kabel bawah tanah litar tunggal 132kV dari PMU Galloway ke PMU KLCC2 dan, sambungan bekalan pukal 132kV ke stesen penyuap KTMB Sentul.


Sumber: Berita Harian


10 views
bottom of page