top of page

Bintai Kinden raih projek TNB RM14.2 juta


Bintai Kinden Corporation Bhd (Bintai Kinden)
Pengarah Eksekutif Bintai Kinden, Azri Azerai.

Bintai Kinden Corporation Bhd (Bintai Kinden)

PETALING JAYA: Bintai Kinden Corporation Bhd (Bintai Kinden), memperoleh projek bernilai RM14.2 juta daripada Tenaga Nasional Bhd (TNB).


Ia untuk pemasangan dua ruang suis penebat udara ruang pengubah 132kV lengkap dengan kabel utama dan kedua serta semua kerja awam yang berkaitan di Pasir Besar, Negeri Sembilan.


Projek itu diberikan kepada anak syarikat milik penuhnya, Kejuruteraan Bintai Kindenko Sdn Bhd (KBK).


Bintai Kinden dalam kenyataannya berkata, skop kerja projek ini juga termasuk bangunan 33kV, dua transformer tempatan 300kVA 33/0.415kV, bar bas tunggal 33kV GIS, 33kV CRP, 33kV RTU, 33kV SIP dan MPE 33kV, sistem pembumian neutral, sambungan sistem pembumian, sistem perlindungan kilat, kerja sekunder yang berkaitan (perlindungan & telekawal) dan, kerja kabel bawah tanah yang berkaitan untuk pengubah kuasa, pengubah tempatan dan bus-tie.


KBK, pakar dalam perkhidmatan kejuruteraan M&E, turut dianugerahkan projek bernilai RM39.0 juta oleh TNB untuk pemasangan litar berkembar kabel bawah tanah 132kV pada akhir November 2022.


Pengarah Eksekutif Bintai Kinden, Azri Azerai, berkata pihaknya gembira dapat bekerjasama dengan TNB kerana kedua-dua pihak mempunyai hubungan kerja dan rekod prestasi sejak beberapa tahun lalu.


"Pemberian kontrak itu juga adalah bukti kepakaran dan pengalaman kami dalam perkhidmatan kejuruteraan M&E termasuk reka bentuk, pemasangan dan pentauliahan," katanya di sini hari ini.


Mengulas lanjut katanya, sejak beberapa tahun kebelakangan ini Bintai Kinden telah mengembangkan rangkaian kepakaran mereka melalui pelaburan dan pengambilalihan yang memanfaatkan kelebihan dan rangkaian pasaran.


Tambahnya, Bintai Kinden mempunyai rancangan jangka pertengahan hingga panjang untuk berubah menjadi pakar perkhidmatan kejuruteraan M&E pelbagai disiplin yang turut merangkumi perkongsian strategik dengan Sarawak Consolidated Industries Berhad baru-baru ini.


Projek TNB yang lalu di mana Bintai Kinden telah terbabit termasuk stesen pensuisan 132kV Kuchai Lama, stesen pensuisan MRT Bukit Serdang 132kV, kabel bawah tanah litar tunggal 132kV dari PMU Galloway ke PMU KLCC2 dan, sambungan bekalan pukal 132kV ke stesen penyuap KTMB Sentul.


Sumber: Berita Harian


21 views

Comments


bottom of page