Beberapa pemaju tempatan bida projek 8 Conlay bernilai RM5.4 bilion
- Feb 9
- 1 min read

KUALA LUMPUR
Status semasa projek 8 Conlay
Projek 8 Conlay bernilai kira-kira RM5.4 bilion kini berada dalam status receivership selepas bertahun-tahun terhenti.
Projek ini sebelum ini dipromosikan sebagai pembangunan mercu tanda dengan kediaman menara berkembar berpusing tertinggi dunia.
Proses tender oleh penerima dan pengurus
Penerima dan pengurus, Adam Primus & Co, telah menjalankan proses tender bagi menjual projek separa siap tersebut.
Beberapa pemaju tempatan utama telah mengemukakan bidaan, menandakan minat strategik terhadap aset tertekan bernilai tinggi.
Pemaju yang dikaitkan dengan bidaan
Antara nama disebut: TS Law Land, Mah Sing Group, EXSIM Group, serta Pavilion Group atau Malton Bhd.
Jumlah sebenar pembida mungkin lebih tinggi dan keputusan tender masih di peringkat penilaian.
Cabaran utama pemulihan projek
Projek berdepan tuntutan undang-undang belum selesai, keperluan modal besar untuk menyambung pembinaan dan struktur separa siap.
Tahap kawalan yang sanggup dilepaskan oleh pemilik asal, KSK Group, masih tidak jelas.
Latar belakang kegagalan projek
Pertikaian antara pemilik projek, KSK Land, dan kontraktor utama terdahulu, GDB Holdings, menyebabkan kerja digantung sejak 2022.
Isu bayaran, litigasi berpanjangan dan penamatan kontrak mendorong pelantikan receiver pada Januari 2024.
The Edge Malaysia | Liew Jia Teng




Comments