top of page

Banjir: KASA laksana 40 projek tebatan banjir, struktur sabo kurangkan impak banjir debris


Banjir: KASA laksana 40 projek tebatan banjir, struktur sabo kurangkan impak banjir debris Astro Awani www.astroawani.com
Gambar hiasan: Banjir: KASA laksana 40 projek tebatan banjir, struktur sabo kurangkan impak banjir debris

KUALA LUMPUR: Kementerian Alam Sekitar dan Air (KASA) telah melaksanakan beberapa projek utama termasuk 40 projek tebatan banjir seluruh negara dalam menggunakan peruntukan off-budget RM15 bilion yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri sebelum ini.


Menterinya, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, turut dilaksanakan ialah projek pembinaan struktur sabo, naik taraf empangan, program ramalan dan amaran banjir dan juga projek di bawah perancangan pembangunan.


"Sebahagian besar projek yang dilaksanakan merupakan projek jangka panjang, melibatkan beberapa projek utama termasuk 40 projek tebatan banjir seluruh negara yang melibatkan pembinaan struktur sabo, naik taraf empangan program ramalan dan amaran banjir dan termasuk juga projek di bawah perancangan pembangunan seperti Saliran Mesra Alam atau MASMA bagi mengurangkan impak banjir di kawasan-kawasan bandar. "Dalam pada itu kita juga melaksanakan program pembinaan infrastruktur sabo bagi mengurangkan impak banjir debris ataupun kepala air yang banyak berlaku mutakhir ini dan Kementerian memperuntukkan sejumlah besar bagi pelaksanaan projek ini di seluruh negara.


"Di samping itu, kita juga ada pembinaan empangan dwifungsi, satu bekalan air, yang kedua sebagai tebatan banjir yang kita laksanakan di Melaka dan Selangor dan beberapa negeri lain.


"Selain itu kita juga buat penambahbaikan amaran awal. Saya juga suka untuk nyatakan turut dilaksanakan di bawah bajet ini ialah peningkatan tahap perlindungan bagi sistem saliran dan infrastruktur pantai, di mana kita telah menaikkan ban daripada 100 tahun ARI kepada 200 tahun," katanya ketika menjawab soalan Ahli Parlimen Kuala Krai, Abdul Latiff Abdul Rahman di Dewan Rakyat hari ini.


Dalam pada itu, KASA, jelas Tuan Ibrahim, turut memfokuskan kepada penyelesaian jangka pendek yang bersifat impak tinggi dengan kos yang rendah selain penyelesaian jangka panjang bagi menghadapi musim Monsun Timur Laut.


"Kita fokus kepada penyelesaian jangka pendek yang bersifat impak yang tinggi dengan kos yang rendah seperti penyelenggaraan sistem perparitan dan saliran, mendalamkan sungai dan meninggikan benteng sungai.


"Penyelesaian jangka panjang juga turut diambil di mana JPS telah meningkatkan kesiapsiagaan untuk musim Monsun Timur Laut ini dengan menambah baik aset antaranya 284 pam, 203 kenderaan, 35 bot, 995 membuat sistem telemetri di Semenanjung dan 317 di Sabah, Sarawak dan Labuan serta 526 siren amaran.


"Usaha mengurangkan risiko banjir di seluruh negara sebagai langkah jangka panjang melalui pelaksanaan Rancangan Tebatan Banjir yang yang akan terus dilaksanakan termasuklah 100 projek rancangan tebatan banjir bernilai RM10.3 bilion telah pun diluluskan di bawah Rancangan Malaysia ke 12 sedang dilaksanakan di seluruh negara.


"Pelaksaan projek projek ini akan meningkatkan bilangan penduduk yang dilindungi daripada kesan banjir," tambah beliau lagi.


Sumber: Astro Awani


4 views
bottom of page