top of page

362 rumah dilanda ribut di Ipoh


Menara Masjid Al-Amaniah At-Taiyyibah, Kampung Seri Klebang yang tumbang dalam kejadian ribut di Ipoh pada petang Sabtu. Gambar SINAR HARIAN

IPOH: Bilangan rumah yang terjejas ekoran hujan lebat berserta ribut di beberapa kampung dan kawasan perumahan di sekitar Ipoh pada Sabtu, meningkat kepada 362 buah.


Sebanyak 91 buah rumah rosak di Kampung Sri Klebang, 86 di RPT Chepor Dalam: 65 di Taman Bertuah dan 120 buah rumah lagi di Taman Klebang Jaya.


Pengerusi Jawatankuasa Bencana Daerah Kinta, Halizah Sipun berkata, kebanyakan rumah mengalami kerosakan teruk di bahagian atap dan Yayasan Perak diberi tanggungjawab untuk memperbaikinya dengan segera.


"Insya-Allah selepas selesai pelantikan kontraktor, Yayasan Perak akan mula membuat kerja-kerja pembaikan di atas rumah-rumah yang terkesan.


"Manakala Pejabat Daerah (pula) akan memberi bantuan wang ehsan bencana kepada semua yang terlibat tapi untuk memberi bantuan tersebut," kata Halizah.


Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melawat Pusat Gelandangan Sementara di Arena Badminton Ipoh pada Ahad.


Pada Sabtu, Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu yang melawat lokasi yang terlibat menganggarkan lebih 100 rumah terjejas teruk dalam kejadian yang berlaku sekitar pukul 6.30 petang.


Kerja-kerja baik pulih rumah yang terjejas dijangka dimulakan minggu hadapan selepas pihak Yayasan Perak membuat penilaian dan melantik kontraktor.


Sumber: Astro Awani


9 views

Comments


bottom of page