top of page

Rakan industri dari China


Rakan industri dari China Sarawak Voice www.sarawakvoice.com
CHEN YONGJIAN (empat kiri) semasa pertukaran MoU dengan Dr Khairuddin (lima kanan) sambil disaksikan Deng (tengah) serta yang lain.

SIBU: Universiti Teknologi Sarawak (UTS) telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan rakan industri pertamanya dari China, Gezhouba Engineering (Malaysia) Sdn Bhd (CGGC) di sini, kelmarin.


Naib Canselornya, Profesor Datuk Dr Khairuddin Abdul Hamid berkata, UTS telah menandatangani banyak MoU, tetapi kesemuanya bersama universiti dan institusi pengajian tinggi, justeru ini akan menjadi rakan industri pertama mereka.


“Ia lebih penting kerana rakan kongsi kami yang merupakan anak syarikat milik penuh China Gezhouba International Engineering Co. Ltd. akan menjadi kontraktor utama bagi projek Stesen Janakuasa Hidroelektrik Baleh di Sarawak,” katanya dalam ucapannya semasa majlis tersebut.


Khairuddin menegaskan bahawa UTS memerlukan rakan kongsi industri yang boleh memberikan mereka pengalaman dan peluang kehidupan sebenar kepada pelajar mereka.


“Justeru, dengan MOU ini, kami bersetuju untuk bekerjasama dalam pembangunan bakat, pertukaran budaya dan latihan amali terutama dalam bidang berkaitan tenaga hidro, kejuruteraan, infrastruktur dan projek stesen janakuasa tenaga baharu di Sarawak.


“Kami juga bersetuju mewujudkan mekanisme perkongsian maklumat dan komunikasi bagi memudahkan kerjasama antara kedua-dua pihak,” katanya.


Beliau berkata, sebagai permulaan, UTS dan CGGC bersetuju untuk meyakini Institut Confucius di UTS bagi menyediakan program latihan bahasa yang berkaitan untuk pekerja tempatan.


“Institut Confucius di UTS juga akan membantu mempromosikan kelas bahasa, aktiviti kebudayaan dan pertukaran dengan melibatkan kakitangan CGGC yang berpangkalan di Sarawak bersama-sama pelajar dan kakitangan UTS.


Pada masa yang sama, Pusat Pengajian Kejuruteraan dan Teknologi (SET) di UTS akan bekerjasama rapat dengan CGGC untuk memulakan program latihan pelajar dan latihan.


“Dan akhirnya, kami semua di UTS akan menyokong dan menggalakkan sebarang bentuk kerjasama akademik seperti menjemput jurutera dari CGGC sebagai pakar industri kami untuk memberi kuliah atau berbincang dengan pelajar dan kakitangan kami,” katanya.


Sementara itu, Presiden Perniagaan Antarabangsa CGGC, Deng Yinqi, merakamkan ucapan terima kasih kepada UTS atas sambutan hangat dan penuh perhatian.


“MoU atau pertemuan ini penting untuk pembangunan jangka panjang CGGC di Malaysia; untuk meningkatkan lagi kerjasama antara perusahaan China dan universiti tempatan; untuk menggalakkan pertukaran komunikasi antara China dan Malaysia; dan untuk meningkatkan persahabatan antara kedua-dua negara,” katanya.


Beliau berharap kerjasama universiti-perusahaan ini akan berjaya sepenuhnya dan akan berusaha ke tahap baharu dan mencipta kecemerlangan baharu pada masa hadapan.


Sumber: Sarawak Voice


1 view

Comentários


bottom of page