top of page

Perlu ada bangunan sendiri


Majlis Perbandaran Sibu (MPS)
Majlis Perbandaran Sibu (MPS)

SIBU: Sebagai pihak berkuasa tempatan (PBT), Majlis Perbandaran Sibu (MPS) perlu ada bangunannya sendiri, kata Timbalan Premier Sarawak Datuk Seri Dr Sim Kui Hian.


Menurutnya, sebagai PBT yang menggubal dasar dan peraturan, ia sudah semestinya perlu mempunyai mercu tanda sendiri.


Beliau berkata, MPS kini mempunyai pejabatnya di Wisma Sanyan di sini, bagaimanapun ia tidak mempunyai kuasa dalam bangunan di mana majlis itu terletak.


“Apakah pendirian MPS? Pihak berkuasa tempatannya.


Anda mempunyai kuasa untuk memberitahu apa yang semua orang perlu lakukan, tetapi dalam bangunan ini, anda tidak mempunyai kuasa,” katanya ketika berucap pada Majlis Angkat Sumpah Ahli-ahli MPS Bagi Sesi 2023-2025 di sini, hari ini (Ahad).


Menteri Kesihatan Awam, Perumahan dan Kerajaan Tempatan itu mendakwa ada ahli politik mengulas bahawa daripada menggunakan dana itu untuk membina bangunan MPS, Kerajaan Sarawak perlu menyalurkan dana itu untuk projek lain seperti penyelenggaraan sistem perparitan dan banyak lagi.


Sehubungan itu, Dr Sim menegaskan bahawa Kerajaan Sarawak telah melakukan banyak usaha untuk melindungi PBT atau status majlis dan bangunan majlis yang akan dibina dilengkapi dengan beberapa kemudahan untuk masyarakat.


“Kita pastikan bangunan majlis kita adalah tempat untuk rakyat kita menggunakan kemudahan seperti dewan kuliah, perpustakaan, amfiteater dan tempat orang ramai boleh menjual produk mereka.


Semua ini adalah sebahagian daripadanya.


“Semoga bangunan MPS akan menjadi kenyataan seperti Miri, anda boleh pergi ke tingkat atas bangunan dan anda boleh melihat semua pemandangan bandar Miri yang hebat.


“Kami mahu orang ramai datang ke majlis tempatan bukan sahaja untuk membayar denda dan cukai.


Anda adalah sebahagian daripada rakyat dan itu yang penting,” katanya.


Timbalan Menteri Kesihatan Awam, Perumahan dan Kerajaan Tempatan II Michael Tiang Ming Tee, Setiausaha Tetap Kementerian Kesihatan Awam, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Elizabeth Loh, Pengerusi MPS Kaunselor Clarence Ting Ing Horh, Timbalan Pengerusi MPS Kaunselor Mohammed Abdullah Izkandar Rosely dan Pemangku Setiausaha MPS Yong Ing Chu turut hadir.


Sumber: Sarawak Voice


14 views

Comments


bottom of page