top of page

Kerja baik pulih infrastruktur pascabanjir di Pahang lancar


Kerja baik pulih infrastruktur pascabanjir di Pahang lancar Berita Harian www.bharian.com.my
Gambar hiasan: Banjir di Pahang

TEMERLOH: Kerja baik pulih dan naik taraf infrastruktur pascabanjir di Pahang, berjalan lancar meskipun dilaksanakan secara berperingkat berdasarkan peruntukan yang diterima setakat ini.


Menteri Kanan Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof, berkata sebanyak 11 projek yang sudah siap di beberapa kawasan di negeri itu pada tahun lalu dan ada yang sedang disiapkan.


Katanya, projek yang siap itu membabitkan pembinaan jambatan, jalan raya dan perparitan, selain kerja penyelenggaraan.


"Alhamdulillah, semua berjalan dengan lancar. Cuma ada yang berbentuk pembaikan sementara disebabkan kita tak dapat peruntukan sepenuhnya.


"Peruntukan penyelenggaraan di Pahang sejumlah RM184.46 juta. Setakat ini, mereka sudah belanjakan dalam 7.33 peratus daripada peruntukan itu. Untuk cerun di Pahang pula, ia membabitkan peruntukan RM59.42 juta dan 56.4 peratus sudah dibelanjakan.


"Peruntukan lain adalah bagi kerja baik pulih bencana membabitkan pembaikan jambatan. Sebuah jambatan dengan kos RM100,000 sudah siap.


"Pembaikan jalan yang ada lapan semuanya sudah siap dengan peruntukan sebanyak RM5.37 juta. Baik pulih bukan pavemen (bukan permukaan jalan) ada tujuh dan setakat ini, 66 peratus sudah disiapkan dengan peruntukan RM5.3 juta," katanya.


Beliau memberitahu pemberita demikian selepas meninjau Rumah Kekal Banjir (RKB) di Kampung Tanjung Belengu, di sini, hari ini.


Turut hadir, Ketua Pengarah Kerja Raya, Datuk Ir Mohamad Zulkefly Sulaiman; Ketua Eksekutif Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB), Datuk Ahmad Asri Abdul Hamid; Ketua Pengarah Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM), Datuk Mohd Shuhaimi Hassan dan Pengarah Kerja Raya Pahang, Datuk Ir Hafizah Zakaria.


Lawatan bagi melihat rumah banjir yang direka bentuk oleh Jabatan Kerja Raya (JKR) adalah antara program yang diselitkan dalam Jelajah FTRoadpedia.


Program jelajah itu adalah misi tinjauan infrastruktur Keluarga Malaysia. Siri jelajah kali kedua dijalankan di Zon Selatan, selama tiga hari bermula hari ini.


Diketuai Fadillah, jelajah itu menelusuri tiga negeri iaitu Pahang, Negeri Sembilan dan Johor, bagi meninjau status terkini projek pembangunan infrastruktur di Zon Selatan, di samping membuat pemantauan kualiti penyenggaraan jalan di bawah kawal selia Kementerian Kerja Raya (KKR).


Menerusi misi jelajah itu, pemerhatian ditumpukan di lokasi laluan yang mempunyai aduan jalan raya yang tinggi, antaranya membabitkan kawasan tinggi kemalangan, laluan sempit dan masalah jalan raya lain.


Sumber: Berita Harian

4 views
bottom of page